Baaierdgilde: Gezel & Meester ’23

Droom je ervan een verhaal, gedicht of artikel te publiceren, heb je een geweldig idee voor een graphic novel, ben je een fenomenale liedtekstschrijver of rapper in de dop? Misschien word je gekozen voor het Gezel & Meester-programma: mentorsessies met een meesterschrijver, een schrijfopdracht en een publicatie in ons tijdschrift. Onze deskundige jury selecteert dit jaar twee Baaierdgezellen. Tot en met 24 mei kun je je teksten insturen.

Gezel & Meester ’23: het traject

Hoe het werkt? Elke editie van Gezel & Meester-programma draait om een beginnende schrijver: de geselecteerde gezel. Als gezel ga je in gesprek met de gildemeester: een gevorderde schrijver, gespecialiseerd in je genre. In drie gesprekken leer je nieuwe kneepjes van het vak. Je werkt toe naar een roman, gedichtenreeks, essaybundel, liedalbum, podcastserie, of noem het maar op.

Daarnaast krijg je de opdracht je oorspronkelijke inzending, of een nieuwe tekst, uit te werken tot een voordracht of optreden van ongeveer 15 minuten. Die programmeren we in het najaar bij Oersoep: een vertelavond voor beginnende en gevorderde Zeeuwse schrijvers. Bij het ontwerpen en uitwerken van jouw kwartier Oersoep word je door collega’s begeleid: je meester, de programmamakers van De Baaierd en/of een regisseur. En mocht je zelf liever niet op het podium staan, dan benadert De Baaierd in samenspraak met jou een professioneel voordrachtskunstenaar.

Ten slotte wordt een tekst van jouw hand gepubliceerd in ons tijdschrift, dat wordt uitgegeven door HetMoet.

Je inzending en de voorwaarden

We stellen vier criteria: 1) Je hebt de ambitie om je als schrijver (verder) te ontwikkelen. 2) Je woont in Zeeland. 3) Je inzending is Nederlandstalig. 4) Je bent beginnend schrijver in het genre van inzending. Daaronder verstaan we dat je niet eerder via een uitgever of producent hebt gepubliceerd in het genre van inzending. (Als je één of enkele stukken hebt gepubliceerd in tijdschriften, verzamelbundels of samenwerkingsprojecten, kun je wel inzenden. Laat het ons graag even weten.)

Je inzending kan meerdere teksten omvatten en we verwelkomen allerlei denkbare vormen: verhaal, artikel, poëzie, liedtekst of rap, spoken word, scenario, podcast… noem het maar op. Je kunt ook relevant video-, foto- of audiomateriaal meesturen ter illustratie. Het totaal aantal woorden van je inzending is (ongeveer) minimaal 750 (of: vanaf vijf gedichten) en maximaal 2500 woorden. Vertel de jury daarnaast iets over jezelf en je ervaring met schrijven (max. 500 woorden) en vermeld je leeftijd en woonplaats.

De jury bestaat uit uitgever Eva Cossée, rapper Cycz (Bram Mvambanu), schrijfster Floortje Zwigtman en journalist en uitgever Derk Sauer. Bij het kiezen van de twee Baaierdgezellen houden zij rekening met eventuele verschillen in ervaring en achtergrond; ze letten vooral op potentie en originaliteit.

Je kunt je inzending tot en met 24 mei 2023 versturen naar info@debaaierd.nl. Vermeld in de titel van je e-mail graag de programmanaam: ‘Baaierdgilde: Gezel & Meester’. Uiterlijk begin juli wordt bekendgemaakt welke beginnende schrijvers zijn geselecteerd. Alle inzenders ontvangen korte feedback.

De inzendingen worden niet buiten de organisatie van de Baaierd verspreid. Wij zullen ingezonden teksten nooit publiceren zonder instemming van de auteur.

Dit is een intensief programma. Wil je in kleinere stapjes werken, een korter traject aangaan? Lees dan over de Schrijverswerkplaatsen, de Voordrachtwerkplaatsen, de redactiesessies en de miniproducties. Je kunt je overigens voor meerdere programma’s inschrijven. Doe dat wel graag in separate e-mails.

We zien je tekst(en) graag tegemoet! Heb je nog vragen? Mail is welkom (info@debaaierd.nl).

Terugblikken: Gezel & Meester ’22

De Baaierdgezellen ’22 waren Hanneke Middelburg, Marielja de Geus en Trivo Marjanovic. Zij werden gekoppeld aan meesters Ester Naomi Perquin, Martine Letterie en Jelte Nieuwenhuis. Alle drie de gezellen werken momenteel aan de afronding van hun eerste boek, en natuurlijk vind je hun werk in de eerste twee nummers van ons tijdschrift. Je kunt meer over hen lezen op de subpagina’s van het Baaierdgilde en Oersoep, en in de aan hen gewijde berichten op onze sociale media: Facebook en Instagram.