Het verhaal achter De Baaierd

De Baaierd is een initiatief van Joyce Pijnenburg (Bureau De Filosoof), Marloes Matthijssen (elizee tekst & idee) en Anna de Bruyckere, met als penvoerder Stichting Rimpelingen. De oprichtsters, alle drie schrijver, misten een plek waar ze elkaar eerder al hadden kunnen hebben ontmoet: een ruimte om werk te delen en nieuwe kneepjes van het schrijversvak te leren. Zo ontstond deze door Zeeland reizende broedplaats: een podium en ontmoetingsplaats voor Zeeuwse woordkunstenaars in alle genres, van alle niveaus en van alle leeftijden.

Momenteel vormen Joyce Pijnenburg, Sonja Barentsen, Anna de Bruyckere, Karen Kroese, Marte Schallenberg en Jelske Struik de kern van de organisatie. Daarnaast werken andere schrijvers, schrijfbegeleiders, regisseurs, ontwerpers, kunstenaars en technici in opdracht voor ons. En ook de ploeg vrijwilligers groeit gestaag.

We worden ondersteund door een capabele jury, bestaande uit Eva Cossee, Floortje Zwigtman, Bram Mvambanu, Willem Huijbreghs en Derk Sauer.

De redactie van het tijdschrift bestaat sinds oktober 2023 uit: Marte Schallenberg, Adriána Kóbor, Tijs van Bragt, Hein van Kemenade, Dianne Hoogstrate, Anna de Bruyckere, Marloes Matthijssen en Joyce Pijnenburg.

Podium voor Zeeuwse schrijvers

Als schrijvers en cultuurprofessionals misten wij een plek in Zeeland waar wij werk konden delen en uit konden wisselen. En dus beginnen we een nieuw verhaal. Er was eens… De Baaierd:

  1.  BAAIERD, m. de ongevormde mengelklomp waaruit naar het boek Genesis de aarde is gevormd; chaos:
    — (fig.) warboel, verwarring.
  2. BAAIERD, m. (-en), (veroud.) passantenhuis, waar behoeftige vreemdelingen tijdelijk onder dak konden komen;
    — (gew.) herberg;
    — (gew.) gelagkamer (Van Dale, 1898)

Wij willen ervoor zorgen dat het Zeeuwse letterentalent aan die chaotische, veelzijdige, vruchtbare bodem ontspruit. Dat doen we middels begeleiding voor beginners, open podia voor beginners én gevorderden, geprogrammeerde vertelvoorstellingen, en een tijdschrift.

Sponsoren

In 2022 werd De Baaierd gesponsord door fonds Samen in Zee en het Prins Bernhard Cultuurfonds. In 2023 ontvingen we opnieuw steun van Samen in Zee, en daarnaast van het Letterenfonds, het VSB-fonds, het Fonds voor Cultuurparticipatie, de Frits Lensvelt Stichting, Cultuurfonds Zeelandia, en familiefonds Hurgronje. In 2024 worden we gesteund door de Provincie Zeeland en het Letterenfonds.

 

Welkom bij de Baaierd!

 

Contact & extra info

De Baaierd is een productie van Stichting Rimpelingen.

KvK: 81737653

BTW-nummer: NL862201470B01

Tel: 06 24880926

E-mail: info@debaaierd.nl