Het Baaierdgilde

Het Baaierdgilde is gemodelleerd naar de ambachtsgildes van weleer. De jury van de Baaierd selecteert inzendingen van beginnende schrijvers. Deze ‘gezellen’ gaan over hun tekst in gesprek met de ‘meesters’ (oude rotten in het vak), en ook daarna worden de gildewerkzaamheden vervolgd. Je ziet ze terug op het podium van Oersoep en in ons tijdschrift.

Hoe het werkt? Elke editie draait om een beginnende schrijver: de geselecteerde gezel. Deze gaat in eerste instantie in gesprek met een oude rot, ofwel de gildemeester: een gevorderde schrijver, gespecialiseerd in het genre van de gezel. Na afloop van het gildegesprek krijgt de gezel de opdracht om haar of zijn oorspronkelijke inzending, of een nieuwe tekst, uit te werken tot een vertelling van ongeveer 15 minuten. Dat stuk wordt geprogrammeerd bij Oersoep, een vertelavond voor Zeeuwse schrijvers. Bij het ontwerpen en uitwerken van de voordracht wordt de gezel door collega’s begeleid.

b

Baaierdgilde '22/III: gezel Trivo Marjanovic

De derde en laatste Baaierdgezel van '22 is Trivo Marjanovic. Marjanovic zal door een passende meester worden begeleid bij het afmaken van een autobiografische roman.
b

Inzendingen Baaierdgilde '22/III

Droom je ervan om een verhaal, gedicht of artikel te publiceren, heb je een geweldig idee voor een graphic novel, ben je een fenomenale vertaler of rapper in de dop? Misschien word jij de derde Baaierdgezel. Tot en met 17 april kun je een inzending doen!
b

Baaierdgezellen '22/I en '22/II bekend

De eerste Baaierdgezellen zijn bekend! Hanneke Middelburg stuurde poëzie in en Marielja ten Bruggencate - de Geus, historische fictie. De gezellen gaan binnenkort in gesprek met hun gildemeesters. Vervolgens komt hun werk op het podium van Oersoep, én het wordt gepubliceerd in tijdschrift De Baaierd.