Eva Cossée (juryvoorzitter)

Uitgever Eva Cossée studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde, Algemene Literatuurwetenschap en Zweeds aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Zij doceerde aan de Vakopleiding voor de Boekhandel en had jarenlang een rubriek in Vrij Nederland. Eva werkte bij verschillende uitgeverijen, tot zij in 2001 samen met Christoph Buchwald de zelfstandige literaire Uitgeverij Cossee oprichtte.

 

 

 

Floortje Zwigtman

Floortje Zwigtman is auteur van kinder- en jeugdboeken. Ze debuteerde in 2001 met de historische jeugdroman Spelregels. Voor haar romans Wolfsroedel en Schijnbewegingen ontving ze de Gouden Uil en de Zilveren Zoen. Sinds 2017 schrijft ze ook non-fictie voor kinderen, waaronder Fabeldieren en het met een Zilveren Griffel bekroonde Het Geheime Boek van Sinterklaas. Naast haar fictiewerk, verzorgt ze teksten en werkvormen voor het onderwijs. Momenteel werkt ze aan haar eerste roman voor volwassenen.

 

 

Cycz

Bram Mvambanu, alias Cycz, is een veelzijdige artiest die bekendstaat om zijn scherpzinnige teksten. Voorheen maakte Cycz furore bij Punch Out Battles onder de naam Cyclo B. In 2020 maakte Cycz zijn debuut bij radiozender FunX en het gerespecteerde platform 101 Barz van BNN. De verandering van koers op zowel muzikaal vlak als in zijn privéleven, hebben ertoe geleid dat Abraham onder de naam Cycz is verdergegaan.

Verder is Cycz gastdocent op voornamelijk middelbare scholen en gesloten jeugdinstellingen. Tijdens zijn workshops wordt onder meer aandacht gegeven aan hoe je je rap-skills kunt omzetten in vaardigheden die je in het dagelijkse leven verder kunnen helpen.

 

 

Willem Huijbreghs

Regisseur en scenarioschrijver Willem Huijbreghs (Willem Producties) is een echte ‘ouwe rot’ in het theatervak. Hij studeerde in de jaren tachtig af als toneelregisseur en theaterdocent aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Huijbreghs werkt al meer dan 40 jaar in de Zeeuwse theater- en cultuursector en heeft in die tijd in meerdere jury’s zitting genomen. Momenteel loopt zijn derde huiskamervoorstelling: De Eeuw van De Leeuw.

 

 

 

Derk Sauer

Derk Sauer begon zijn journalistieke carrière in 1970 als correspondent Belfast voor de VPRO. In 1975 was hij mede-oprichter van de televisieproductiemaatschappij Tilt Film; in 1982 werd hij hoofdredacteur van de Nieuwe Revu.

In 1990 vertrok Derk naar de Sovjet-Unie. Hij werd hoofdredacteur en uitgever van Moscow Magazine, de eerste glossy in de Sovjet-Unie. In 1992 richtte hij Independent Media op. Hij lanceerde de internationale krant The Moscow Times, gevolgd door vele tijdschriften, en, samen met de Financial Times en Wall Street Journal, Vedomosti: Ruslands belangrijkste onafhankelijke zakelijke krant. In 2005 was Derk mede-oprichter van uitgeverij Nieuw Amsterdam. In 2010 kocht hij met investeringsfonds Egeria NRC Media aan (zijn aandeel verkocht hij in 2015). In 2012 werd hij directeur van Ruslands grootste mediamaatschappij, RBC Media, dat hij met een nieuw team transformeerde tot de enige grote onafhankelijke mediabron in Rusland. In 2017 werd het verkocht onder druk van het Kremlin. In hetzelfde jaar kocht Derk The Moscow Times terug; hij is momenteel voorzitter van The Moscow Times Foundation.

Derk is in 2023 verhinderd: zijn jurytaak zal waargenomen worden door Willem Huijbreghs.