Zomerschool Film – De Baaierd & Film by the Sea

Ga jij video inzetten om (beter) verhalen te vertellen? Of, wat ambitieuzer: wil je ontdekken of de filmwereld iets in petto heeft voor jou? Doe in juli mee met de Zomerschool en ontdek kneepjes van het filmvak, in samenwerking met andere schrijvers én meesters in het vak. De Werkplaatsen zijn zowel voor de echte beginners als voor (ver) gevorderde schrijvers. De Zomerschool is de perfecte gelegenheid om zonder de druk van een examen of deadline iets nieuws te leren rond films en schrijverschap. Op het programma staan:

  • 9 juli, avond: een Schrijverswerkplaats Filmscenario met scenarist Gwyneth Sleutel. Een schrijver van Filmscenario’s heeft als taak het verhaal niet zo zeer uiteen te zetten, maar het te laten horen en zien. Hoe gaat dat in zijn werk? Meester van dienst Sleutel studeerde in 2018 af aan de Film Academie en werkt onder andere voor de publieke omroep. Meer informatie volgt deze week.
  • 10 juli, avond: Een Schrijverswerkplaats Filmdialoog met Hetty Kleinloog. Het is de taak van een scenarioschrijver om met gesprekken en beeld alles te vertellen over de personages en hun verhaal. Hoe  de spannende en ingewikkelde aspecten van het schrijven van filmdialogen. Meester van dienst Kleinloog schrijft al sinds het jaar 2000 dialogen voor series voor verschillende Nederlandse televisiezenders.
  • 15 juli, avond: Een Praktische Werkplaats Film een Dialoog met Jacomien Kodde. Welke camerahoeken kun je kiezen en met welk effect? En zou dat allemaal kunnen lukken met alleen je telefoon?   Meester van dienst Kodde isal jaren onafhankelijk filmmaker en ze filmt regelmatig zelf. Vorig jaar won ze de juryprijs voor Beste Zeeuwse Lange Documentaire met de film De Idealenwijk. De informatie volgt.
  • 17 juli, avond: Een Praktische Werkplaats Montage, ook begeleid door filmmaker Jacomien Kodde, i.s.m. een montage-expert van Tjoonk GVL. Hoe kies je welk gefilmde materiaal je gaat behouden, en wat je weg kunt laten? En waar hangen zulke keuzes vanaf? Je leert inhoudelijke keuzes te maken en om te gaan met montageprogramma’s. Meer informatie volgt.

De Werkplaatsen rond film klikken samen mooi in elkaar en vormen een serie, maar ze zijn ook afzonderlijk te volgen. Deelnemers aan de Schrijverswerkplaatsen krijgen voorrang bij inschrijving voor de Praktische Werkplaatsen.

De sequel: masterclasses, workshops en een Schouw, tijdens festival Film by the Sea

De Zomerschool wordt vervolgd tijdens het festival (6 t/m 15 september) met verschillende masterclasses met filmscenaristen i.h.k.v. ‘Van boek naar doek’ en verdiepende workshops rond filmmaken, verzorgd door Film by the Sea. Wij houden je hierover op de hoogte; zowel op deze pagina als via onze nieuwsbrief en de sociale media.

En ten slotte: Tijdens het festival organiseert De Baaierd een Zeeuwse-schrijverscinema, de Schouw! We zullen gefilmd werk van Zeeuwse schrijvers vertonen. Werk je in de zomer nog verder aan een kortfilm, filmdialoog, muziekclip, vlog of gedicht of verhaal op film? Overweeg dan om je werk te laten zien tijdens Film by the Sea in CineCity.