Praktische Werkplaats Film een Dialoog met Jacomien Kodde

Welkom bij de Zomerschool, een samenwerking tussen De Baaierd en Festival Film By the Sea. Samen met andere Zeeuwen ga je in juli aan de slag om tijdens vier Werkplaatsen van het Baaierdgilde basiselementen van het filmschrijven en filmmaken te leren en toe te passen.

De Werkplaatsen van de Zomerschool klikken samen mooi in elkaar en vormen een serie, maar ze zijn ook afzonderlijk te volgen. En…: als je wil, mag je filmwerk dat je deze zomer maakt in september vertonen tijdens Festival Film by the Sea. Dan organiseren we in zaal 6 van CineCity een feestelijke Schouw met Zeeuwse kortfilms, clips, dialogen et cetera!

De Zomerschool is zowel voor de echte beginners als voor (ver) gevorderde schrijvers. Zou je willen weten of het filmvak iets voor jou is? Doe mee en ontdek de wereld van film i.s.m. collega’s en meesters in het vak.

Film een dialoog

Op 15 juli organiseren we de Praktische Werkplaats Film een Dialoog met als meester van dienst de doorgewinterde Zeeuwse filmmaker Jacomien Kodde. Zij leert je tips en trucs om het gesprek dat centraal staat in jouw (korte) film zo goed mogelijk in beeld te brengen, met weinig middelen.

Hoe film je nu een dialoog op zo’n manier dat je verhaal – in dit geval een gesprek tussen twee mensen – optimaal gediend wordt? Welke camerahoeken kun je kiezen en met welk effect? En zou dat allemaal kunnen lukken met alleen je telefoon?

Tijdens deze Werkplaats kun je werken met materiaal dat je eerder gemaakt hebt, mogelijk tijdens de Schrijverswerkplaats Filmdialoog met Hetty Kleinloog (10 juli, avond). Het is niet verplicht om eigen materiaal te gebruiken. Je mag een favoriete dialoog meenemen, of eventueel helpen we jou aan geschikt en leuk materiaal om mee te oefenen.

Over Jacomien Kodde

De meester van dienst studeerde aan de school voor journalistiek in Utrecht en begon haar carrière bij Het Lagerhuis van de Vara. Naast research deed ze regie voor een groot aantal producties. De bekendste zijn Boer zoekt Vrouw en Villa Achterwerk. Kodde is inmiddels al jaren onafhankelijk filmmaker en ze filmt regelmatig zelf. Vorig jaar won ze de juryprijs voor Beste Zeeuwse Lange Documentaire met de film De Idealenwijk.

Voor wie?

De Zomerschool is een perfecte gelegenheid om zonder de druk van een examen of deadline iets nieuws te leren rond film en schrijverschap. Deze Praktische Werkplaats is er voor iedereen die het leuk vindt om met film bezig te zijn en er meer over wil leren. Of je nu al wat uren achter de camera hebt doorgebracht en wel vaker filmpjes, reels of vlogs maakt, of nog nooit eerder een verhaal in beeld hebt gebracht – het maakt niet uit. Jacomien Kodde leert je in ieder geval de basis van het filmen van gesprekken, en samen met andere deelnemers ga je er meteen mee aan de slag.

Doe je mee?

Deze werkplaats vindt plaats op 15 juli in CineCity (spuikomweg 1, Vlissingen), van 19u15 tot 22u15.

De kosten van de Zomerschool zijn 15 euro per Werkplaats. (Wil je wat meer bijdragen? Donaties voor De Baaierd zijn welkom.)

Voorafgaand aan deze werkplaats organiseren we in het kader van de Zomerschool twee Schrijverswerkplaatsen rond film: Filmscenario (met scenarist Gwyneth Sleutel) en Filmdialoog (met scenarist en schrijfdocent Hetty Kleinloog). Deelnemers aan deze Werkplaatsen krijgen voorrang bij hun inschrijving.

Wil je erbij zijn, stuur dan vóór 10 juli een mailtje met daarin onderstaande gegevens naar info@debaaierd.nl:

  • je naam
  • leeftijd
  • woonplaats
  • het genre waarin je gewoonlijk schrijft (al dan niet puur voor je eigen plezier)

Er is plaats voor maximaal 12 deelnemers. Wees er op tijd bij!