Schrijverswerkplaats Filmdialoog met Hetty Kleinloog

Welkom bij de Zomerschool, een samenwerking tussen De Baaierd en Festival Film by the Sea. Samen met andere Zeeuwen ga je in juli aan de slag om tijdens vier Werkplaatsen van het Baaierdgilde kneepjes van het filmvak te leren en toe te passen.

De Werkplaatsen van de Zomerschool klikken samen mooi in elkaar en vormen een serie, maar ze zijn ook afzonderlijk te volgen. En…: als je wil, mag je filmwerk dat je deze zomer maakt in september vertonen tijdens Festival Film by the Sea. Dan organiseren we in CineCity een feestelijke Schouw met Zeeuwse kortfilms, clips, dialogen et cetera!

De Zomerschool is zowel voor de echte beginners als voor (ver) gevorderde schrijvers. Zou je willen ontdekken of het filmvak iets voor jou is? Doe mee en ontdek de wereld van film i.s.m. collega’s en meesters in het vak.

Schrijf een filmdialoog

Een van de kernelementen van een goede fictiefilm is de dialoog. Anders dan bij, bijvoorbeeld, een roman, heb je in een scenario alleen de mogelijkheid om in beeld, geluid en gesprek een verhaal te vertellen. Je kunt hierbij gebruik maken van de techniek – maar het is de taak van een scenarioschrijver om met dialogen en beelden alles te vertellen over de personages en hun verhaal. En dat op zó’n manier dat de kijker zich niet gaat vervelen; de toeschouwer wil drama, een boeiend verhaal en actie! Dat is een van de spannende en ingewikkelde aspecten van het schrijven van filmdialogen. Tijdens deze Schrijverswerkplaats leer je hoe je een korte dialoog schrijft waarin een verhaal besloten ligt.

Over Hetty Kleinloog

Meester van dienst Hetty Kleinloog is scenario- en toneelschrijver, dichter, roman- en thrillerschrijver, dramadocent, regisseur, én doorgewinterd schrijfdocent. Sinds de millenniumwisseling schrijft ze televisiedrama, en ze is een ware ‘rot in het vak’ waar het film- en tv-dialogen betreft. Ze werkte als dialoogschrijver, storyliner en eindredacteur mee aan tv-series als Onderweg naar Morgen, Lotte (Talpa), SpangaS (NCRV), Malaika (RTL5), Tita Tovenaar (AVRO), De Spa (Talpa), Goede Tijden Slechte Tijden (Endemol) en De Kameleon (KRO/NCRV).

Schrijf je mee?

De Zomerschool is een perfecte gelegenheid om zonder de druk van een examen of deadline iets nieuws te leren rond films en schrijverschap. Deze Schrijverswerkplaats Filmdialoog is er voor iedereen die het leuk vindt om met film bezig te zijn en die van schrijven houdt. Schrijf je wel eens verhalen en zou je willen ontdekken of je je thuisvoelt in de wereld van film? Of ben je een echte beginner? Kleinloog neemt je mee en leert je de basiselementen van een goed geschreven filmgesprek.

Praktisch

Deze werkplaats vindt plaats in de avond van 10 juli van 18u00 tot 21u00 in de CineSalon van CineCity in Vlissingen (Spuikomweg 1).

Wil je erbij zijn, stuur dan uiterlijk 6 juli een mailtje met daarin onderstaande gegevens naar info@debaaierd.nl:

  • je naam
  • leeftijd
  • woonplaats
  • het genre waarin je gewoonlijk schrijft (al dan niet puur voor je plezier).

Kort na je inschrijving en uiterlijk op 6 juli ontvang je een filmpje waarin de meester van dienst het ‘schrijfinstrument’ voor deze Schrijverswerkplaats uitlegt: een kernles plus een opdracht.

Er is plaats voor maximaal 12 deelnemers. Wees er op tijd bij!

De kosten van de Zomerschool zijn 15 euro per Werkplaats. (Wil je juist wat meer bijdragen? Donaties voor De Baaierd zijn welkom.)

Kun je niet fysiek aanwezig zijn, maar wil je wel een graantje meepikken? Tijdens het eerste uur bespreken we het ‘schrijfinstrument’ van deze Schrijverswerkplaats. Je kunt bij dit eerste deel kosteloos aanschuiven via Zoom; aanmelden daarvoor kan tot en met 6 juli.

In het kader van de Zomerschool organiseren we ook de Schrijverswerkplaats Filmscenario (met scenarist Gwyneth Sleutel) en de Praktische Werkplaatsen Film een Dialoog en Montage (beide met filmmaker Jacomien Kodde).