Praktische Werkplaats Montage met Jacomien Kodde en Matthias Hoekman

Welkom bij de Zomerschool, een samenwerking tussen De Baaierd en Festival Film By the Sea. Samen met andere Zeeuwen ga je in juli aan de slag om tijdens vier Werkplaatsen van het Baaierdgilde basiselementen van het filmschrijven en filmmaken te leren en toe te passen.

De Werkplaatsen van de Zomerschool klikken samen mooi in elkaar en vormen een serie, maar ze zijn ook afzonderlijk te volgen. En…: als je wil, mag je filmwerk dat je deze zomer maakt in september vertonen tijdens Festival Film by the Sea. Dan organiseren we in CineCity een feestelijke Schouw met Zeeuwse kortfilms, clips, dialogen et cetera!

De Zomerschool is zowel voor de echte beginners als voor (ver) gevorderde schrijvers. Zou je willen weten of het filmvak iets voor jou is? Doe mee en ontdek de wereld van film i.s.m. collega’s en meesters in het vak.

Montage – waarom en hoe?

Op 17 juli organiseren we de Praktische Werkplaats Montage met als meesters van dienst de doorgewinterde Zeeuwse filmmaker Jacomien Kodde en montage-expert Matthias Hoekman. Een filmmaker heeft veel korter de tijd om een verhaal te vertellen dan een schrijver van een boek. Hoe kies je welke minuten en zelfs seconden wel mee te nemen, en welke niet? Wat komt er eerder en wat later? En waar hangen zulke keuzes doorgaans vanaf? (Van de ontwikkeling van je personages? Van een vooraf gekozen indeling in scenes? Of van nog weer andere factoren?)

Tijdens deze Werkplaats kun je werken met materiaal dat je eerder gemaakt hebt, mogelijk tijdens de Schrijverswerkplaats Filmscenario met Gwyneth Sleutel (9 juli, avond) of de Schrijverswerkplaats Filmdialoog met Hetty Kleinloog (10 juli, avond) en/of de Praktische Werkplaats Film een Dialoog (15 juli, avond). Of je kunt een afzonderlijk van deze Werkplaatsen bedacht en gefilmd verhaal meenemen.

Over Jacomien Kodde

De meester van dienst studeerde aan de school voor journalistiek in Utrecht en begon haar carrière bij Het Lagerhuis van de Vara. Naast research deed ze regie voor een groot aantal producties. De bekendste zijn Boer zoekt vrouw en Villa Achterwerk. Kodde is inmiddels al jaren onafhankelijk filmmaker en ze filmt regelmatig zelf. Vorig jaar won ze de juryprijs voor Beste Zeeuwse Lange Documentaire met de film De Idealenwijk.

Over Matthias Hoekman
De technische kant van het monteren wordt uitgelegd door autodidact filmmaker (regisseur, editor) Matthias Hoekman. Hij werkt samen met zijn broer onder de naam Hoekman Brothers. In 2011 won hij met zijn eerste korte film ‘The Peeker’ Beste Zeeuwse Regisseur Korte film op Film by the Sea en in 2022 wonnen de broers de juryprijs voor Beste Zeeuwse Lange Documentaire met hun eerste documentaire ‘Eindelienge’. Ook heeft Matthias als freelance editor aan verschillende televisieprogramma’s voor Omroep Zeeland meegewerkt. Hij is ontzettend enthousiast om zijn kennis met jullie te delen!

Voor wie?

De Zomerschool is een perfecte gelegenheid om zonder de druk van een examen of deadline iets nieuws te leren rond film en schrijverschap. Deze Praktische Werkplaats is er voor iedereen die het leuk vindt om met film bezig te zijn en er meer over wil leren. Of je nu al wat uren achter de camera hebt doorgebracht en wel vaker filmpjes, reels of vlogs maakt, of nog nooit eerder een verhaal in beeld hebt gebracht – het maakt niet uit. Jacomien Kodde en een technicus van Tjoonk GVL leren je in ieder geval de basisingrediënten van het monteren en samen met andere deelnemers ga je er meteen mee aan de slag.

Doe je mee?

Deze werkplaats vindt plaats op 17 juli van 19u15 tot 22u15 in de CineSalon van CineCity in Vlissingen (Spuikomweg 1).

De kosten van de Zomerschool zijn 15 euro per Werkplaats. (Wil je wat meer bijdragen? Donaties voor De Baaierd zijn welkom.)

Voorafgaand aan deze Werkplaats organiseren we in het kader van de Zomerschool twee Schrijverswerkplaatsen rond film: ‘Filmscenario’ (met scenarist en dramaturg Gwyneth Sleutel) en ‘Filmdialoog’ (met scenarist en schrijfdocent Hetty Kleinloog). Deelnemers aan deze Werkplaatsen krijgen voorrang bij hun inschrijving.

Wil je erbij zijn, stuur dan vóór 10 juli een mailtje met daarin onderstaande gegevens naar info@debaaierd.nl:

  • je naam
  • leeftijd
  • woonplaats
  • het genre waarin je gewoonlijk schrijft (al dan niet puur voor je eigen plezier).

Er is plaats voor maximaal 12 deelnemers. Wees er op tijd bij!