Schrijverswerkplaats Filmscenario met Gwyneth Sleutel

Welkom bij de Zomerschool, een samenwerking tussen De Baaierd en Festival Film By the Sea. Samen met andere Zeeuwen ga je in juli aan de slag om tijdens vier Werkplaatsen van het Baaierdgilde kneepjes van het filmvak te leren en toe te passen.

De Werkplaatsen van de Zomerschool klikken samen mooi in elkaar en vormen een serie, maar ze zijn ook afzonderlijk goed te volgen. En…: als je wil, mag je filmwerk dat je deze zomer maakt in september vertonen tijdens Festival Film by the Sea. Dan organiseren we in CineCity een feestelijke Schouw met Zeeuwse kortfilms, clips, dialogen et cetera!

De Zomerschool is zowel voor de echte beginners als voor (ver) gevorderde schrijvers. Zou je willen weten of het filmvak iets voor jou is? Doe mee en ontdek de wereld van film i.s.m. collega’s en meesters in het vak.

Hoe schrijf je een filmscenario?

Ook al vertellen ze soms hetzelfde verhaal, een filmscenario is iets heel anders dan een roman. Een te lezen verhaal biedt een schrijver alle gelegenheid tot het uitwerken van omgevingsdetails en eigenaardigheden van de personages; bij de kijkbuis zijn de te maken keuzes veel specifieker, bijvoorbeeld zó’n kamer, zulke geluiden, zulke kleding, zo een stem. Het aloude schrijversprincipe van show, don’t tell gaat dus ook op voor film, en wel in het kwadraat. De scenarist heeft als taak het verhaal niet zo zeer uiteen te zetten, maar het te laten horen en zien. Bovendien heeft een filmscenarist een relatief korte tijd om een verhaal te vertellen, terwijl een romanschrijver diens verhaal zo lang kan laten doorlopen als zij of hij maar wil. Gelukkig zijn er allerlei middelen om dit allemaal (goed) te doen. Tijdens deze Schrijverswerkplaats neemt Gwyneth Sleutel je mee in het schrijfproces van een filmscenario.

Over Gwyneth Sleutel

De meester van dienst is dramaturg, creatief producent en schrijver Gwyneth Sleutel. Ze werkt als dramaturg op de drama-afdeling van de NTR en adviseerde eerder voor producenten, het NPO-fonds en het Nederlands Filmfonds. Ze maakte een documentaire voor NPO3 en heeft een vaste rubriek in OPZIJ. Haar interesse gaat speciaal uit naar de vraag hoe de filmwereld inclusiever kan worden; hoe films en series meer uiteenlopende perspectieven kunnen (gaan) vertegenwoordigen.

Schrijf je mee?

De Zomerschool is een perfecte gelegenheid om zonder de druk van een examen of deadline iets nieuws te leren rond films en schrijverschap. Deze Schrijverswerkplaats Filmscenario is er voor iedereen die het leuk vindt om met film bezig te zijn en die van schrijven houdt. Schrijf je verhalen en zou je willen ontdekken of je je thuisvoelt in de wereld van film? Maak je regelmatig filmpjes? Of ben je een echte beginner? Doe mee en verken de kern van het genre (film-)scenario.

Praktisch

Deze werkplaats vindt plaats in de avond van 9 juli, van 19u15 tot 22u15 in de CineSalon van CineCity in Vlissingen (Spuikomweg 1).

Wil je erbij zijn, stuur dan uiterlijk 6 juli een mailtje met daarin onderstaande gegevens naar info@debaaierd.nl:

–          je naam

–          leeftijd

–          woonplaats

–          het genre waarin je gewoonlijk schrijft (al dan niet puur voor je plezier)

Kort na je inschrijving en uiterlijk op 6 juli ontvang je een filmpje waarin de meester van dienst het ‘schrijfinstrument’ voor deze Schrijverswerkplaats uitlegt: een kernles plus een opdracht.

Er is plaats voor maximaal 12 deelnemers.

De kosten van de Zomerschool zijn 15 euro per Werkplaats. (Wil je juist wat meer bijdragen? Donaties voor De Baaierd zijn welkom.)

Kun je niet fysiek aanwezig zijn, maar wil je wel een graantje meepikken? Tijdens het eerste uur bespreken we het ‘schrijfinstrument’ van deze Schrijverswerkplaats. Je kunt bij dit eerste deel kosteloos aanschuiven via Zoom; aanmelden daarvoor kan tot en met 5 juli.

In het kader van de Zomerschool organiseren we ook de Schrijverswerkplaats Filmdialoog (met scenarist en schrijfdocent Hetty Kleinloog) en de Praktische Werkplaatsen Film een Dialoog en Montage (beide met filmmaker Jacomien Kodde).