Jongerengilde: Een-op-een schrijfbegeleiding

Google de schrijvers van The Hunger Games, The Lord of the Rings, of je favoriete liedjes, raps of Insta-poëzie maar eens. Of Roald Dahl, of Annie M.G. Schmidt. Allemaal weten, of wisten, ze dit: wij mensen máken niet alleen verhalen, we bestáán uit verhalen. En de magie van het schrijven? Jij draait aan de knoppen. Maakt er iets moois van, of je nou begon met een hoofd vol ellende, lol of helemaal niks. Jij maakt er iets blijvends van.

Pak jij ook wel eens een pen ter hand – of, pardon, liever een toetsenbord of touchscreen? Schrijf je af en toe, of misschien vaak? En wil jij je liefde voor verhalen vertellen navolgen? Verhalen, gedichten, spoken word, scenario’s, grappen, rap, gedachtestromen, cabaret, podcasts, liedjes, artikelen… bij het Jongerengilde van De Baaierd kun je je bekwamen in alle denkbare genres.

… in twee smaken

Voor jongeren heeft De Baaierd dit jaar in de aanbieding:

  • Gezel- en Meestertraject: een meesterschrijver, -artiest of professional uit jouw genre gaat je helpen met je werk! In overleg met jou zoeken de Baaierd-jury en het Baaierd-team naar de persoon die daarvoor het meest geschikt is. Jullie ontmoeten elkaar drie keer, verspreid over een periode van een paar maanden, waarbij je allerlei tips en trucs aangereikt krijgt. Ook kun je zelf al je vragen kwijt.

Aan het eind van de rit heb je nieuw werk gemaakt, volgt er een publicatie in tijdschrift De Baaierd én een optreden, begeleid én betaald, op Oersoep. Dit jaar is er in het kader van het Jongerengilde plek voor één Gezel.

  • Redactiesessies: het Gezel- en Meestertraject, maar dan in het klein. Je wordt gekoppeld aan een meesterschrijver, -artiest of professional uit jouw genre, met wie je één ontmoeting hebt. Bovendien maak je kans op een langer optreden, begeleid én betaald, op een van de Kraamkamerpodia. Dit jaar hebben we plek voor zeker drie jonge schrijvers.

Je hoeft niet zelf te kiezen tussen deze twee varianten. Dat doet de Baaierd-jury die de aanmeldingen beoordeelt. Mocht je nu een duidelijke voorkeur voor de een of de ander hebben, dan mag je dat uiteraard wel laten weten.

(En denk je nu: maar ik houd eigenlijk meer van samenwerken dan van begeleiding? In dat geval zijn de Miniproducties misschien een betere match voor jou.)

De kleine lettertjes

Lijkt het je wel wat? Check dan de volgende voorwaarden:

  1. Je bent tussen de 14 en 27 jaar oud.
  2. Je woont in Zeeland of bent er opgegroeid.
  3. Je schrijft (ook) in het Nederlands.
  4. Je wil je pen graag ontwikkelen. (Het maakt niet uit hoe lang of goed je al schrijft, of in welk genre, het gaat erom dat je schrijven leuk vindt!)

Als je op deze vragen ‘Ja!’ kunt antwoorden, kun je je tot en met 1 juli aanmelden! Stuur een mailtje naar info@debaaierd.nl, met in de titel van je email ‘Schrijfbegeleiding jongeren: inzending’.

Dit is wat de jury graag van je wil weten:

  • Wat je schrijft: stuur een stukje tekst (min. 200 en max. 2500 woorden of max. drie gedichten/raps/pieces/liedteksten) óf een geluidsopname of video (max. vijf minuten), om een indruk van je werk te geven;
  • Waarom je mee wilt doen: stuur een motivatiebrief (max. 1 A4) of -filmpje (max. 2 minuten) waarin je vertelt wat je leeftijd en woonplaats is, wat je zoal schrijft, waarom je schrijfbegeleiding zoekt en wat je hoopt te leren. Als je een voorkeur hebt voor het Gezel-Meester-traject of juist een Redactiesessie, dan kun je dat ook aangeven;
  • Of je openstaat voor feedback: we sturen je met plezier wat tips en trucs in antwoord, of je werk nu wordt geselecteerd door de jury of niet – maar alleen als jij aangeeft dat je dat wilt.

Uiterlijk 19 augustus hoor je of de jury jouw werk geselecteerd heeft. De jury bestaat uit uitgever Eva Cossée, rapper Cycz (Bram Mvambanu), theatermaker Willem Huijbreghs, journalist en uitgever Derk Sauer en schrijver Floortje Zwigtman. Bij het jureren letten ze op potentie en (de aanzet tot) een eigen geluid. Je hoeft nog geen meester te zijn, deze trajecten zijn er tenslotte voor beginnende schrijvers.

Heb je nog vragen? Die zijn welkom op info@debaaierd.nl.

Goed om te weten: alleen de Baaierd-jury en het Baaierd-team lezen je werk. Je inzending wordt nooit verspreid of gepubliceerd zonder je toestemming.