Jongerengilde: Maak een productie

De tijden dat literatuur alleen op papier thuis was, zijn al lang voorbij. Sterker nog, verhalen vertellen deden ze ook al met de grottekeningen van Lascaux (15.000 v. Chr.) en bij talloze kampvuurtjes door de eeuwen heen, met of zonder muziek erbij. Dat gezegd zijnde, een mooi bundeltje of zine blijft fijn om in handen te houden.

Heb jij sluimerende plannen om je woordkunst de wereld in te helpen? Misschien zou je graag eens de studio induiken en opnames maken, samen met een illustrator een boekje maken, een spuitmal voor op straat bestellen of met een regisseur aan een optreden werken. Als je hulp nodig hebt van technici, kunstenaars of begeleiders, dan kan een Miniproductie uitkomst bieden.

Een Mini-wat?

Het idee is eenvoudig: jij wilt met een of meerdere andere schrijvers, kunstenaars of technici samenwerken om iets (nieuws) van je schrijfwerk te maken, en daar stuur je ons een mailtje over. Je kunt werken in alle denkbare woordgenres: liedjes, spoken word, gedichten, strips, theaterperformance, rap, cabaret, podcast, artikelen, … Een van de organisatoren van De Baaierd denkt met je mee; samen stel je het benodigde budget vast en kun je je plan officieel bij ons indienen. De jury bepaalt welke Miniproducties met steun van De Baaierd mogen worden gemaakt.

Denk ook na waar je Miniproductie te zien, lezen of horen zal zijn. Online, en zo ja, op welk platform? In de publieke ruimte? Op papier, en waar te verspreiden? Per Miniproductie is er een budget van €600,- beschikbaar. Daarvan kun je een studio of ruimte huren, materiaal aanschaffen en/of honoraria betalen.

Dit jaar is er in het kader van het Jongerengilde plek voor drie zulke literaire producties. De jury houdt bij haar keuze rekening met potentie, originaliteit en variëteit in genres.

De kleine lettertjes

Sta je al te popelen? Check dan de volgende voorwaarden:

  1. Ben je tussen de 14 en 27 jaar oud?
  2. Woon je in Zeeland of ben je er opgegroeid?
  3. Schrijf je (ook) in het Nederlands?
  4. Heb je een plan voor een literaire samenwerking? (Het maakt niet uit hoe lang je al met woordkunst in de weer bent, of in welk genre, het gaat erom dat je laat zien wat je wilt doen!)

Als je op deze vragen ‘Ja!’ kunt antwoorden, kun je je tot 1 juli aanmelden! Stuur een mailtje naar info@debaaierd.nl, met in de titel van je email ‘Miniproducties jongeren: inzending’.

Dit is wat de jury graag van je wil weten:

  • Wat je wilt maken: stuur een motivatiebrief (max. 2 A4) of -filmpje (max. 4 minuten) waarin je vertelt wat je leeftijd en woonplaats is, wat je zoal schrijft en welk plan je nu hebt. Benoem sowieso i. wat je gaat doen, ii. met wie je wilt samenwerken en waarom, iii. wat de bijdrage is die elk van jullie aan de productie levert, iv. op welk platform, medium of op welke plaats je je productie naar buiten wilt brengen, en v. hoe je het beschikbare budget wilt verdelen;
  • Wat je verder zoal schrijft: stuur een stukje tekst (max. 1000 woorden of max. 3 gedichten/raps/pieces) of een geluidsopname of video (max. 5 minuten), om een indruk van je werk te geven;
  • Of je openstaat voor feedback: we sturen je met plezier wat tops en tips in antwoord, of je werk nu wordt geselecteerd door de jury of niet – maar alleen als jij aangeeft dat je dat wilt.

Uiterlijk 19 augustus hoor je of de jury jouw werk geselecteerd heeft. De jury bestaat uit uitgever Eva Cossée, rapper Cycz (Bram Mvambanu), theatermaker Willem Huijbreghs, journalist en uitgever Derk Sauer en schrijver Floortje Zwigtman.