Schrijverswerkplaats met Willem Huijbreghs: ‘Activeren!’

Op veler verzoek gaan Zeeuwse schrijvers vanaf juli 2023 samen aan de slag, tijdens de Schrijverswerkplaatsen van het Baaierdgilde. De Baaierd nodigt acht gevestigde schrijvers in verschillende genres uit om ieder een ultiem schrijversinzicht te formuleren. Met dit instrument in de hand bewerk je je eigen tekst en verdiep je je in de pen en stijl van je collega’s.

Aanstaande 15 juli organiseren we de eerste Schrijverswerkplaats. Aansluitend volgt de eerste Voordrachtwerkplaats.

De meester van dienst: theaterschrijver Willem Huijbreghs

De eerste meester in de serie is regisseur en scenarioschrijver Willem Huijbreghs. Deze ‘ouwe rot’ in het theatervak studeerde in de jaren tachtig af als toneelregisseur en theaterdocent aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Hij werkt al meer dan 40 jaar in de Zeeuwse theater- en cultuursector en momenteel loopt zijn derde huiskamervoorstelling: De Eeuw van De Leeuw.

Breng je tekst naar het hier en nu

Tijdens deze Werkplaats pas je een kernles toe over, zoals Huijbreghs het zegt, het ‘activeren’ van je verhaal: je leert je tekst (meer) leven te geven. Voor een schrijver van een toneelscript is het belangrijk je verhaal en je personages naar het ‘hier en nu’ te brengen, want niet alles over de context kan op een podium getoond worden. Bovendien: als schrijver weet je hoe je verhaal verloopt, maar jouw personages niet, je toeschouwers evenmin. Ze moeten meteen meegenomen kunnen worden, door een monoloog, dialoog, of zinnenprikkelende vertelstijl.

Maar behalve op toneel- en filmscripts is het instrument voor deze Schrijverswerkplaats ook toe te passen op andere soorten prozatekst: verhalen en zelfs essays. Een tekst ‘gebeurt’ tussen de schrijver en de lezer in. Hoe zorg je ervoor dat je niet álles uitlegt, terwijl je verhaal blijft boeien? Activeren!

Schrijf je mee?

Schrijvers van alle niveaus kunnen meedoen. Ben je nog maar net begonnen? Schroom niet, de Werkplaatsen zijn een gezellige gelegenheid om je pen te trainen. Schrijf je al jaren, en zelfs met groot succes? Neem je ervaring mee, leer collega’s kennen, en wie weet leer ook jij wat nieuws bij.

Praktisch

Deze eerste Schrijverswerkplaats vindt plaats op 15 juli van 10u tot 13u, in Theaterproductiehuis Zeeland (hoogstraat 18-20, Middelburg). Aansluitend verzorgt Willem Huijbreghs ook een Voordrachtwerkplaats, waarvoor je je afzonderlijk kunt aanmelden.

Aanmelden kan via info@debaaierd.nl. Stuur graag een korte toelichting of motivatie mee. Na bevestiging van je inschrijving ontvang je een filmpje waarin de meester van dienst zijn kernles, ofwel het ‘schrijfinstrument’, in een paar minuten uitlegt. Als voorwaarde voor deelname geldt dat je een paar dagen voor aanvang ca. 500 woorden eigen tekst instuurt, die we mogen verspreiden onder de andere deelnemers aan deze Werkplaats. Na je inschrijving informeren we je over deze opdracht.

Deelname kost in principe 10 euro. Heb je wat minder te besteden? Dan kun je kosteloos meedoen. Het aantal deelnemers is maximaal twaalf, op volgorde van inschrijving.

Kun je niet fysiek aanwezig zijn, maar wil je wel een graantje meepikken? Tijdens het eerste uur bespreken we het ‘schrijfinstrument’ van deze Schrijverswerkplaats. Willem Huijbreghs legt dan uit hoe het activeren van een tekst in zijn werk kan gaan. Je kunt bij dit eerste deel van de Werkplaats kosteloos aanschuiven via Zoom.

Hierna volgen dit jaar nog veertien Schrijvers- en Voordrachtwerkplaatsen! Zodra de data en meesters van de volgende Werkplaatsen vastliggen, kun je erover lezen op de pagina van het Baaierdgilde en je inschrijven.