10 juni 2022: Oersoep in Middelburg

Cabaret. Poëzie. Cultuurkritiek. Romankunst. Rap. Alleen bij De Baaierd komen al deze smaken samen op één avond. Oersoep is een ode aan de vrolijke veelzijdigheid van taal.

Op 10 juni 2022 om 20u is gasthuis De Baaierd weer open: vijf x vijftien minuten gewijd aan de vrolijke veelzijdigheid van de Zeeuwse literatuur, in de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg.

Klik hier om een kaartje te reserveren.

Het programma:

Cabaretier Erik van Muiswinkel is de presentator van deze eerste editie van Oersoep. Bovendien zal hij op hoogsteigen wijze zijn liefde voor vertellen verhalen. Momenteel staat Van Muiswinkel op de planken met Moojen ligjes in de lugt, een cabaretshow gewijd aan de schoonheid van taal. In 2020 maakte hij een nieuwe Nederlandse vertaling van het klassieke sprookje voor volwassenen, De Kleine Prins. Recentelijk publiceerde hij een boek over diezelfde prins en diens auteur, én ontving hij een Musical Award voor zijn vertaling van Aladdin. Met voorouders uit Goes en Tholen heeft Van Muiswinkel een speciaal plekje in zijn hart voor het Zeeuwse.

Oersoep is hét moment om Zeeuws schrijftalent te ontdekken. Dichteres Hanneke Middelburg – uit Goes – en schrijfster van jeugdverhalen Marielja de Geus – uit Middelburg – waren dit jaar de eerste twee gezellen van het Gilde van de Baaierd. Zij werden door onze jury uit 37 inzenders gekozen en vervolgens begeleid door een meester ofwel ‘ouwe rot’ in het vak: respectievelijk de voormalig Dichter des Vaderlands uit Zierikzee Ester Naomi Perquin, en schrijfster van tientallen historische jeugdboeken, Martine Letterie.

De poëzie van Hanneke Middelburg is eigenzinnig met wat absurdistische, macabere en ook humoristische trekken. We presenteren de video die kunstenaar Tom America maakte bij het gedicht “Graven”, en Middelburgs voordracht wordt muzikaal begeleid door altviolist Michelle Pritchard. Marielja de Geus vertelt uit, en over, haar spannende jeugdroman in wording, over een vijftiende-eeuwse huwelijk dat de geschiedenis van Veere heeft gevormd.

“Maakt niet uit wat voor biet, boy – ik eet alles,” aldus de Vlissingse rapper Donson. Het rapduo Donson en Cycz zal het publiek introduceren tot rap en slang. Samen schreven ze een nieuw stuk speciaal voor De Baaierd.

Met zijn lecture performance levert Dani Ploeger een voedzaam ingrediënt aan voor de Oersoep. De titel luidt “5 x Zeeuwse Hoogtepunten: de Absolute Must-See Bezienswaardigheden”. De kunstenaar en cultuurwetenschapper liet zich inspireren door een toeristische Google search – en dat is ook precies het punt. Iedereen kent onze provincie van zon, zee, strand, mossels en Neeltje Jans, maar Zeeland heeft heel wat meer te bieden. Net terug van een project in Rojava (Syrië) ging Ploeger er voor De Baaierd met de camera op uit om een vijftal Zeeuwse bezienswaardigheden te filmen. Met zijn specifieke selectie spraakmakende hotspots presenteert hij een nieuwe visie voor de Zeeuwse toerismesector. Komt dat zien!

Tijdschrift en jury-uitslag

Tijdens deze editie van Oersoep wordt ook Tijdschrift De Baaierd gelanceerd, uitgegeven door Uitgeverij HetMoet. In het eerste nummer vind je beginnend en gevorderd Zeeuwse schrijftalent in allerlei genres, én extra veel ruimte voor Baaierdgezellen De Geus en Middelburg en de Zeeuwse meester Wim Hofman.

Ten slotte maken we bekend wie door onze jury zijn geselecteerd als derde gezel van het Baaierdgilde en als schrijvers voor één van de najaarssessies van Oersoep.

Welkom bij Oersoep!

10 juni: inloop 19.30u, aanvang 20.00u in de Zeeuwse Concertzaal, verwerijstraat 14 in Middelburg.

Kaartjes kosten 5 euro excl. administratiekosten en zijn te koop via deze link. Je kunt je ticket uitprinten en meenemen, of het laten zien op je smartphone. De kaartjes zijn ook aan de deur te koop (met pin).