Voorwerk: Schrijverswerkplaats met Ester Naomi Perquin

Tijdens de Schrijverswerkplaatsen van het Baaierdgilde ga je samen met andere Zeeuwse schrijvers aan de slag. Gevestigde auteurs in verschillende genres formuleren telkens één belangrijk schrijversinzicht per keer. Tijdens de werkplaats maak of bewerk je met dit instrument je eigen teksten en verdiep je je in de pen en stijl van je collega’s.

De meester van dienst op woensdag 20 maart is dichter en schrijver Ester Naomi Perquin. (Bij de Voordrachtwerkplaats op donderdag 21 maart overigens ook!) Haar schrijfinstrument: voorwerk.

Bekroonde poëzie

Perquins poëzie werd bekroond met o.a. de VSB Poëzieprijs en de Herman de Coninckprijs. In 2017 en 2018 was ze Dichter des Vaderlands. Bovendien is de geboren Zierikzeese een gediplomeerd schrijfdocent. Je kunt dus sowieso rekenen op een memorabele Schrijverswerkplaats.

Het schrijfinstrument: voorwerk

In deze Schrijverswerkplaats draait het om voorwerk, vaak het meest onzichtbare (en belangrijkste) gedeelte van een schrijfproces. Aan de hand van praktische oefeningen en voorbeelden bekijk je hoe je, als dichter of schrijver, tot een eindresultaat komt en met welke handige trucjes je daar zicht op krijgt én verbeteringen in aan kunt brengen. Je gaat aan de slag met associatie-technieken, kijkt naar Verboden Woorden, ontdekt wat lelijkheid is (en waarom lelijkheid soms verrassend mooi kan uitpakken) en samen met de anderen breng je je eigen werkproces in kaart.

Hoe en voor wie?

Perquin mag zelf dan eerst en vooral een dichter zijn, de Schrijverswerkplaats is ook geschikt voor schrijvers in andere genres. Met voorwerk krijgt immers iedereen te maken.

Weet je niet zeker of je al lang genoeg, of goed genoeg, schrijft? Bij de werkplaatsen zijn schrijvers van elk niveau welkom. Ben je juist al jaren bezig, ook dan kan het nuttig (en leuk!) zijn om de basis weer eens onder de loep te nemen.

Schrijf je mee?

Wil je graag meedoen aan de Schrijverswerkplaats, stuur dan uiterlijk woensdag 13 maart een mailtje naar info@debaaierd.nl met

  • je naam
  • leeftijd
  • woonplaats
  • genre waarin je het meeste schrijft, en
  • een korte motivatie (100-250 woorden).

De werkplaats (max. 12 deelnemers) gaat door op woensdagavond 20 maart van 19u tot 22u in Cultuurhuis ZierikC, Jannewekken 19, Zierikzee. Na bevestiging van je aanmelding ontvang je een kort filmpje waarin de meester van dienst al iets vertelt over voorwerk en een opdracht meegeeft ter voorbereiding.

Deelname kost in principe 10 euro. Heb je wat minder te besteden? Dan kun je kosteloos meedoen.

Kun je er niet in levenden lijve bij zijn, maar wil je wel meer weten over het schrijfinstrument? Stuur dan een mailtje vóór 13 maart. Het eerste deel van de werkplaats valt namelijk kosteloos te volgen via Zoom.

(En had je gezien dat Ester Naomi Perquin ook een Voordrachtwerkplaats geeft? Alle info daarover vind je hier.)