Schrijverswerkplaats met Anna van Praag: ‘Transformeren!’

Op veler verzoek gaan Zeeuwse schrijvers dit jaar samen aan de slag, tijdens de Schrijverswerkplaatsen van het Baaierdgilde. De Baaierd nodigt acht gevestigde schrijvers in verschillende genres uit een ultiem schrijversinzicht te formuleren. Met dit instrument in de hand bewerk je je eigen tekst en verdiep je je in de pen en stijl van je collega’s.

De meester van dienst: jeugdboekenschrijfster Anna van Praag

De tweede meester in de serie is schrijfbegeleider en jeugboekenschrijfster Anna van Praag. Anna – een Amsterdamse, die een bijzondere band heeft met Vlissingen en daar ook een huis bezit – schreef twintig boeken in verschillende genres. Onlangs verscheen bij uitgeverij Lemniscaat haar 15-plus roman Jona, die succesvol werd ontvangen. Anna is daarnaast schrijfdocent jeugdliteratuur en coacht schrijvers in spe.

Kruip onder de huid van je personage

Tijdens deze Werkplaats pas je een kernles toe over, zoals Anna het zegt, het ’transformeren in je hoofdpersoon’. Schrijvers van jeugdliteratuur zijn gewend hun volwassen zelf uit te schakelen om het verhaal te vertellen vanuit een kinderperspectief. Dat klinkt makkelijker dan het is en er zijn dan ook veel schrijvers voor volwassenen die absoluut niet voor kinderen kunnen schrijven. Maar wanneer je deze kunst beheerst, is ze op alle genres van toepassing en zal je verhaal zeker aan kracht winnen.

Kruip onder de huid van je personage. Het klinkt eenvoudig, maar er zijn genoeg valkuilen. Soms moet je je werkwijze aanpassen. Hoe? Anna is er een meester in: transformeren!

Schrijf je mee?

Schrijvers van alle niveaus kunnen meedoen. Ben je nog maar net begonnen? Schroom niet, de Werkplaatsen zijn een gezellige gelegenheid om je pen te trainen. Schrijf je al jaren, en zelfs met groot succes? Neem je ervaring mee, leer collega’s kennen, en wie weet leer ook jij wat nieuws bij.

Praktisch

Deze tweede Schrijverswerkplaats vindt plaats op 30 augustus van 19u15 tot 22u15, in boekhandel De Koperen Tuin, keizersdijk 16 te Goes. De volgende dag (31 augustus) verzorgt Anna van Praag ook een Voordrachtwerkplaats, waarvoor je je afzonderlijk kunt aanmelden.

Aanmelden kan via joyce@debaaierd.nl. Stuur graag een korte toelichting of motivatie mee. Na bevestiging van je inschrijving ontvang je een filmpje waarin de meester van dienst haar kernles, ofwel het ‘schrijfinstrument’, in een paar minuten uitlegt. Als voorwaarde voor deelname geldt dat je een paar dagen voor aanvang ca. 500 woorden eigen tekst instuurt, die we mogen verspreiden onder de andere deelnemers aan deze Werkplaats. Na je inschrijving informeren we je over deze opdracht.

Deze Werkplaats is vooral interessant voor fictie (jeugd en volwassenen)- en stripschrijvers. Het aantal deelnemers is maximaal twaalf, op volgorde van inschrijving. Deelname kost in principe 10 euro. Heb je wat minder te besteden? Dan kun je kosteloos meedoen. Op donderdag 31 augustus verzorgt Anna van Praag tevens een Werkplaats over publieks- en lezersbereik.

Kun je niet fysiek aanwezig zijn, maar wil je wel een graantje meepikken? Tijdens het eerste uur bespreken we het ‘schrijfinstrument’ van deze Schrijverswerkplaats. Anna van Praag legt dan uit wat er komt kijken bij het ’transformeren in je hoofdpersoon’. Je kunt bij dit eerste deel van de Werkplaats kosteloos aanschuiven via Zoom; aanmelden daarvoor kan tot en met 28 augustus.

Hierna volgen dit jaar nog zes Schrijverswerkplaatsen én zes Voordrachtwerkplaatsen! Zodra de data, locaties en meesters van de volgende sessies vastliggen, kun je erover lezen op de pagina van het Baaierdgilde en je inschrijven.