Oersoep in Scène: het programma

Welkom bij Oersoep in Scène: vijf x vijftien minuten Zeeuwse letteren in een baaierd aan genres, in Vlissingen!

Op 8 oktober 2022 staat hét letterfeest van De Baaierd in het teken van verhalen voor de bühne, met filmmaker Fifi Visser, schrijvers Dianne Hoogstrate en Liesbeth Kooiman, muzikaal verteller Anne van Damme en de cabaretier met Zeeuwse wortels en tevens presentator van dienst, Erik van Muiswinkel.

Wat heb je nodig voor een filmisch sterk verhaal? We horen het van iemand die niet meer weg te denken is uit het Zeeuwse en Nederlandse filmlandschap: Fifi Visser. Tijdens Oersoep neemt ze ons stap voor stap mee langs kneepjes van het vertelvak, met scènes uit onder andere haar meest persoonlijke documentaire Twee levens en de korte, low budget fictiefilm Tot de dood ons scheidt. Afgelopen juni ging een bijzonder kunstenaarsportret van Visser in première. De verdwenen lijnen van Marlow Moss werd dit jaar vertoond op festival Film by the Sea.

Dianne Hoogstrate en Liesbeth Kooiman werden door de jury van De Baaierd gekozen als beloftevolle Zeeuwse talenten met een sterk oog voor het podium. Voor Oersoep in Scène schreven ze werk voor de planken, en beide auteurs regisseerden hun stukken zelf. Graag stellen we de twee kersverse schrijfsters aan je voor.

Toen ze werkzaam was als therapeut en buurtbemiddelaar op Walcheren, schreef Dianne Hoogstrate onder andere voor dagblad Trouw inzichtvolle beschouwingen over, in haar eigen woorden, “de kwellingen van het samenleven”. Inmiddels richt ze zich volledig op fictie. De nog ongepubliceerde novelle met de bijzondere titel Een banier met een vreemd blazoen is er één uit een mysterieuze reeks van twaalf. Hoogstrate neemt ons in twee monologen uit de novelle mee in de wereld van een bijzondere vrouw, en haar zus. Beide worden gespeeld door actrice Roos Bottinga.

Na elf jaar gewerkt te hebben als huisarts is de Middelburgse Liesbeth Kooiman nu intuïtief coach, trainer en schrijver. Eerder schreef ze columns voor vaktijdschriften die werden gebundeld, en onlangs rondde ze A pebble in the river af, een nog onuitgegeven boek over haar ervaringen als HIV-arts in Mozambique. Maar ook Kooiman schrijft fictie, en Zachte ogen is het eerste toneelstuk van haar hand. In het licht absurdistische Zachte ogen lijken we toeschouwer te zijn van een gesprek over leven en liefde tussen twee vrouwen met interesse voor het spirituele. Maar misschien is hier iets anders gaande? De eenakter wordt gespeeld door de Zeeuwse actrices Simone Kroes en Lotus van Beek.

Ook muzikant, docent en maker van een podcast over songwriting Anne van Damme heeft een première in petto. Na haar studie aan de Rockacademie schreef ze vooral Engelstalige nummers, die verschenen op haar EP’s Waves en June. In 2017 maakte ze een uitzondering voor het verhaal van de Zeeuws-Vlaamse Hedwigepolder; ze schreef toen het lied “Je laten gaan”. In de toekomst en speciaal voor Oersoep zal ze zich wagen op een spannend, nieuw pad: meer Nederlandstalige verhalen op muziek. En natuurlijk vertelt ze ons ook over het lot van de Hedwigepolder in het Verdronken Land van Saeftinghe.

Na de eerste presenteert Erik van Muiswinkel ook deze tweede editie van Oersoep. Bovendien is hij de vijfde gast. De cabaretier met Zeeuwse wortels vertelt over de zoektocht naar verhaalvorm voor de planken, maar ook over De Kleine Prins: in 2020 verzorgde hij een nieuwe Nederlandse vertaling van dit alom geliefde verhaal en dit jaar verscheen zijn boek over de schrijver ervan. Ten slotte brengt ook Van Muiswinkel een lied, begeleid op de gitaar door Anne van Damme.

De eerste Oersoep was een waar letterfeest, in een vrijwel uitverkochte Zeeuwse Concertzaal. Wij hebben alvast veel zin in deel twee.

8 oktober, inloop 19.30u, aanvang 20.00u, einde 22.30u, in Cinecity, Vlissingen: Oersoep in Scène. Met voor iedereen een biertje van de homonieme brouwerij, Oersoep!

Kaartjes (7,50) koop je snel en gemakkelijk hier, of op de dag zelf vanaf 19.00u aan de kassa in de foyer van Cinecity.