Inzendingen Baaierdgilde ’22/III

* DE INZENDTERMIJN IS INMIDDELS VERSTREKEN *

Begin maart werden de eerste twee gezellen van het Baaierdgilde bekend: Hanneke Middelburg en Marielja de Geus. Wil je de derde Baaierdgezel worden? Tot en met 17 april kun je een inzending doen!

Droom je ervan om een verhaal, gedicht of artikel te publiceren, heb je een geweldig idee voor een graphic novel, ben je een fenomenale vertaler of rapper in de dop? Misschien word je door de jury van de Baaierd gekozen voor het Baaierdgilde: een mentorsessie met een in je genre gevestigd schrijver, een schrijfopdracht en een publicatie in ons gloednieuwe tijdschrift.

Hoe het werkt? Driemaal per jaar organiseren we het Baaierdgilde. Elke editie van het gilde draait om een beginnende schrijver: de geselecteerde gezel. Deze gaat in eerste instantie in gesprek met een oude rot, ofwel de gildemeester: een gevorderde schrijver, gespecialiseerd in het genre van de gezel. Voor je deelname aan deze sessie ontvang je 100 euro. Na afloop van het gildegesprek krijg je de opdracht om je oorspronkelijke inzending, of een nieuwe tekst, uit te werken tot een vertelling van ongeveer 15 minuten. Dat stuk programmeren we in het voor- of najaar bij Oersoep: een vertelavond voor beginnende en gevorderde Zeeuwse schrijvers. Van het budget van de opdracht (500 euro) kun je een deel inzetten voor bijvoorbeeld een performer (als je je tekst niet zelf wilt brengen), decor, beeldmateriaal of muziek. Bij het ontwerpen en uitwerken van je vertelling word je door collega’s begeleid. En als je wilt wordt je stuk, of een deel ervan, gepubliceerd in ons tijdschrift, dat zal worden uitgegeven door uitgeverij HetMoet.

We stellen drie criteria: 1) Je hebt de ambitie om je als schrijver (verder) te ontwikkelen en gelezen te worden. 2) Je hebt nog niet eerder via een uitgever of in een tijdschrift gepubliceerd. (Heb je wel eens gepubliceerd maar niet in hetzelfde genre, laat het ons dan weten; je kunt wel inzenden.) 3) Je woont in Zeeland. In principe is je inzending Nederlandstalig. Als het Nederlands je moedertaal niet is, mag je in het Engels inzenden.

Het totaal aantal woorden van je inzending is (ongeveer) minimaal 750 en maximaal 2500 woorden. Vertel de jury ook graag iets meer over jezelf en over je ervaring met schrijven.

De inzending kan meerdere teksten omvatten en we verwelkomen alle denkbare vormen: verhaal, artikel, poëzie, songtekst of rap, spoken word, vertaling… Je kunt ook video-, foto- of audiomateriaal meesturen. In principe is je inzending Nederlandstalig; Engels is mogelijk als Nederlands niet je moedertaal is.

Tot en met 17 april kun je je tekst(en) inzenden naar info@debaaierd.nl

De jury bestaat uit uitgever Eva Cossée, rapper Cycz, schrijfster Floortje Zwigtman en journalist en uitgever Derk Sauer. Bij het kiezen van de derde gezel houden zij rekening met eventuele verschillen in ervaring en achtergrond; ze letten vooral op potentie en originaliteit.

De jury vergadert eind mei. Uiterlijk begin juni wordt bekendgemaakt wie de derde gezel van het Baaierdgilde wordt.

De inzendingen worden niet buiten de organisatie van de Baaierd verspreid. Wij zullen ingezonden teksten nooit publiceren zonder instemming van de auteur.

We zien je tekst(en) graag tegemoet!