Schrijverswerkplaats met Josephine Rombouts: ‘Fictionaliseren!’
Zeeuwse schrijvers gaan samen aan de slag tijdens de Schrijverswerkplaatsen van het Baaierdgilde. Gevestigde schrijvers in verschillende genres formuleren telkens één belangrijk schrijversinzicht per keer. Tijdens de Schrijverswerkplaats maak of bewerk je met dit instrument je eigen teksten en verdiep je je in de pen en stijl van je collega’s.
Op woensdag 21 februari is Josephine Rombouts de meester van dienst. (Bij de Voordrachtwerkplaats op 22 februari overigens ook!) Haar instrument: fictionaliseren!
Cliffrock Castle en meer
De deels in Middelburg groot geworden Josephine Rombouts werd bekend met haar non-fictie boekenreeks over haar tijd op Cliffrock Castle (Schotse Hooglanden). Sindsdien schreef ze o.a. ook het geschenk voor de Week van het Zeeuwse Boek (2022), artikelen voor NRC en maakt ze podcast. Daarnaast is Rombouts een gewaardeerde schrijfcoach. In editie 2-2022 van tijdschrift De Baaierd kun je een uitgebreid Schrijversgesprek met haar teruglezen.
Maak van een gewone gebeurtenis een boeiend verhaal
Een non-fictieauteur die gaat vertellen over fictionaliseren? Jazeker! Fictionaliseren is namelijk een mooi woord voor hoe je een verhaal maakt van een gewone gebeurtenis. En dan maakt het niet uit of die waargebeurd is. Want waargebeurd of niet, hoe betekenisvol een verhaalidee ook voelt voor jou als schrijver, het is aan jou om je lezer mee te nemen in het drama.
Dat is de kunst van het fictionaliseren: beschreven belevenissen herkenbaar maken voor je lezers, zodat die zich kunnen inleven in de personages en het verhaal worden ingezogen. Oftewel: het is wat een goed verhaal zo goéd maakt.
Hoe en voor wie?
Rombouts leert je fictionaliseren aan de hand van het zogenaamde verhaal van de held. Onmisbaar voor schrijvers van non-fictie, familiegeschiedenissen, korte verhalen of romankunst. Maar eigenlijk is het essentieel voor álle genres waarin verhalen verteld worden: rap, liedjes, … .
In het eerste deel legt ze fictionaliseren verder uit. In het tweede deel ga je zelf aan de slag.
Twijfel je of je al goed genoeg kunt schrijven? Schrijvers van alle niveaus kunnen meedoen. De Werkplaatsen zijn een gezellige gelegenheid om te oefenen, ook als je nog maar net begonnen bent. Ben je een doorgewinterde, wellicht zeer succesvolle schrijver? Kom erbij, leer collega’s kennen en wie weet krijg ook jij nieuwe inzichten tijdens de oefeningen en het samenwerken.
Schrijf je mee?
Wil je graag meedoen aan de Schrijverswerkplaats, stuur dan vóór 14 februari een mailtje naar info@debaaierd.nl met
- je naam
- leeftijd
- woonplaats
- genre waarin je het meeste schrijft, en
- een korte motivatie (100-250 woorden).
De werkplaats (max. 12 deelnemers) gaat door op woensdag 21 februari van 19u tot 22u in Badhuis Middelburg, Zusterstraat 7, Middelburg. (En had je al gezien dat Rombouts ook een Voordrachtwerkplaats geeft de volgende dag?)
Na bevestiging van je aanmelding ontvang je ook een kort filmpje waarin fictionaliseren wordt toegelicht. In dat filmpje geeft de meester van dienst ook een opdracht ter voorbereiding mee. Voor deze werkplaats is dat een lees- en denkopdracht.
Deelname kost in principe 10 euro. Heb je wat minder te besteden? Dan kun je kosteloos meedoen. Kun je er niet in levenden lijve bij zijn, maar wil je wel meer weten over het schrijfinstrument? Stuur dan uiterlijk 19 februari een mailtje. Het eerste deel van de werkplaats valt namelijk kosteloos te volgen via Zoom.