De wetten van het personage: Schrijverswerkplaats met Jan Vantoortelboom

Tijdens de Schrijverswerkplaatsen van het Baaierdgilde gaan Zeeuwse schrijvers samen aan de slag. Gevestigde schrijvers in verschillende genres formuleren telkens één belangrijk inzicht. Tijdens de Schrijverswerkplaats maak of bewerk je met dit instrument je eigen teksten en verdiep je je in de pen en stijl van je collega’s.

De meester van dienst: Jan Vantoortelboom

Romancier, columnist en schrijfcoach Jan Vantoortelboom prijkt bovenaan de lijstjes met de meesters – en niet alleen in Zeeland. Toen hij vorig jaar bij Oersoep sprak over zijn nieuwe roman, was die nog nét niet uit. Inmiddels is Mauk bekroond met een van de belangrijkste prijzen voor de Nederlandse letteren: de Boekenbon Literatuurprijs. En eerder al werden aan romans van Vantoortelboom de Zeeuwse Boekenprijs, de Bronzen Uil en de Prijs Letterkunde West Vlaanderen toegekend. Toch zegt hij altijd weer dat hij niet als schrijver werd geboren; hij is pas gaan schrijven toen zijn levensloop hem ertoe leek te dwingen. De verbeelding en de pen hadden een bevrijdende werking: “Geleidelijk aan bouwde ik op de beperkingen van de feiten uit mijn verleden (…) een talige constructie van fantasie, een verhaalwereld met zijn eigen wetmatigheden, waarheden en dramatische kracht,” schreef hij in tijdschrift De Baaierd (2/#1).

Het schrijfinstrument: de wetten van het personage

Zulke wetten, waarheid en kracht hebben alle schrijvers van fictie nodig. En ze zijn speciaal van toepassing op de personages, want voor je aan een verhaal begint, is het nuttig zo goed mogelijk te weten over wie het precies gaat. Tijdens deze Schrijverswerkplaats gaan we aan de slag met de (hoofd-)personen van je vertelling. Jan Vantoortelboom leert je de verbeelding zo te trainen dat je met je pen kunt laten zien wie je personages zijn: aan de manieren waarop ze zich verhouden tot de ruimte, tot anderen, tot zichzelf en tot hun voorkomen. Een stoomcursus in de wetten van het personage: woensdagavond 13 maart!

Schrijf je mee?

Schrijvers van alle niveaus kunnen meedoen. Ben je nog maar net begonnen? Schroom niet, de Werkplaatsen zijn een gezellige gelegenheid om je pen te trainen. Schrijf je al jaren, en zelfs met groot succes? Neem je ervaring mee, leer collega’s kennen, en wie weet leer ook jij wat nieuws bij.

Praktisch

Deze werkplaats vindt plaats op 13 maart tussen 19.15u en 22.15u, in het ‘Schrijfhuisje’ van Jan: Grindweg naar Hontenisse 1 in Ossenisse.

Aanmelden kan tot en met 9 maart via info@debaaierd.nl. Stuur graag een korte toelichting of motivatie mee. Na bevestiging van je inschrijving ontvang je een filmpje waarin Jan Vantoortelboom zijn kernles in een paar minuten uitlegt.

Het aantal deelnemers is maximaal twaalf, op volgorde van inschrijving. Deelname kost in principe 10 euro. Heb je momenteel niet zoveel te besteden? Dan kun je kosteloos meedoen.

Kun je niet fysiek aanwezig zijn, maar wil je wel een graantje meepikken? Tijdens het eerste uur bespreken we het ‘schrijfinstrument’ van deze Schrijverswerkplaats. Je kunt bij dit eerste deel kosteloos aanschuiven via Zoom; aanmelden daarvoor kan tot en met 11 maart.