Schrijverswerkplaats met Michel Dijkstra: ‘Stamelend zeg je bijna alles’

 

N.B.: Deze werkplaats is uitgesteld wegens ziekte.

Op veler verzoek gaan schrijvers dit jaar samen aan de slag, tijdens de Schrijverswerkplaatsen van het Baaierdgilde. Deze werkplaats is anders dan anders: hij wordt georganiseerd door De Baaierd én het Watersnoodmuseum en staat in het teken van twee onderwerpen. Niet veel lezers en schrijvers weten dat ook de beroemde Zeeuwse dichter J.C. van Schagen haiku’s schreef – met hem én met de versvorm haiku gaan we in deze Werkplaats kennismaken.

Haiku: de regels van 5, 7 en 5

De oorspronkelijk Japanse haiku is eenvoudig van opzet: 17 lettergrepen, in drie regels van vijf, zeven en vijf lettergrepen, en meestal geïnspireerd door of verwijzend naar natuur. Wat maakt een haiku nu echt goed, zoals bijvoorbeeld die van de oude Japanse meester Basho? Dat schrijvers- of kijkersgeheim zullen we in deze Werkplaats leren. En natuurlijk gaan we ook zelf aan de slag met het genre, de omgeving van het Watersnoodmuseum en de Oosterschelde lenen zich daar immers perfect voor.

De meesters van dienst: Michel Dijkstra en J. C. van Schagen

Filosoof Michel Dijkstra is onze meester van dienst. Hij is onafhankelijk geleerde op het gebied van de oosterse wijsbegeerte en westerse mystiek en publiceerde onder andere Intimiteit en onthechting: Levenskunst tussen oost en west (uitgeverij Boom, 2021), dat essays over beeldende kunst, klassieke muziek, poëzie en romankunst bevat. Begin volgend jaar verschijnt eveneens bij uitgeverij Boom Japanse filosofie: De denkweg van verfijning en verbinding, waarin Dijkstra het Japanse denken hand in hand met de literatuur laat gaan, onder andere het No-theater en de poëzie van Basho.

J.C. van Schagen (1891-1985) was een Zeeuwse dichter, schrijver en graficus. Centraal in zijn oeuvre staat een typisch oosterse hang naar contemplatie, onthechting en acceptatie van het leven zoals het is. In zijn veelal in eigen beheer uitgegeven werk neemt de haiku een unieke plaats in. Dat hij dit Japanse genre in het Nederlands tot de grenzen van de perfectie voerde, blijkt uit een vers als dit:

toen je stamelde

zeide je bijna alles

nu je mooi spreekt – niets

Dijkstra is kenner van oosterse filosofie en van Van Schagens werk – en omdat de twee met de haiku mooi bij elkaar komen, zullen we over beide het een en ander horen in het eerste, inleidende deel van deze Schrijverswerkplaats. In het tweede deel van de Werkplaats gaan we zelf haiku’s schrijven; in het derde zullen we reflecteren over elkaars werk, én dat van de in de Werkplaats al besproken meesters.

Dichter bij water

Deze Schrijverswerkplaats vindt plaats in het kader van het evenement “Dichter bij Water try-out” in het Watersnoodmuseum. Na afloop van deze werkplaats kun je aansluiten bij het middagprogramma, georganiseerd door het Watersnoodmuseum en Literair Café Geestgronden; je kunt genieten van verschillende voordrachten en er wordt een publieksprijs uitgereikt aan de schrijver van het mooiste Waterwerk. Daarnaast wordt de bundel Dichter bij Water gepresenteerd, met zeventig gedichten over de ramp en onze toekomst met water. Het programma wordt afgesloten met de liederencyclus Een Koud Bad van Christian Blaha en Peter Swanborn. uitgevoerd door het TY Zeeuws Kamerorkest.

Schrijf je mee?

Schrijvers van alle niveaus kunnen meedoen aan deze ochtend in het teken van de dichtvorm haiku en J.C. van Schagen. Ben je nog maar net begonnen, of schreef je nooit eerder een gedicht? Schroom niet, de werkplaatsen zijn een gezellige gelegenheid om je pen te trainen. Schrijf je al jaren, en zelfs met groot succes? Neem je ervaring mee, leer collega’s kennen, en wie weet leer ook jij wat nieuws bij.

Praktisch

Deze werkplaats vindt plaats op 30 september van 10u tot 13u, bij het Watersnoodmuseum (Weg van de Buitenlandse Pers 5, Ouwerkerk).

Het aantal deelnemers is maximaal twintig, op volgorde van inschrijving. Je kunt je aanmelden door een mailtje te sturen naar joyce@debaaierd.nl. Kun je niet fysiek aanwezig zijn, maar wil je wel een graantje meepikken? Tijdens het eerste uur van de werkplaats verzorgt Michel Dijkstra de inleiding bij de haiku en J.C. van Schagen. Je kunt bij dit deel kosteloos aanschuiven via Zoom; aanmelden daarvoor kan tot en met 28 september.

 

Volg de pagina van het Baaierdgilde voor de komende Werkplaatsen!