Schrijverswerkplaats met Jan Vantoortelboom: ‘Personaliseren!’

Op veler verzoek gaan Zeeuwse schrijvers vanaf juli 2023 samen aan de slag, tijdens de Schrijverswerkplaatsen van het Baaierdgilde. Acht gevestigde schrijvers uit verschillende genres formuleren elk een ultiem schrijversinzicht. Met dit instrument in de hand kijk je opnieuw naar je eigen teksten én die van je collega’s.

De meester van dienst: Jan Vantoortelboom

Die Bronzen Uil (2011) en Zeeuwse Boekenprijs (2015) won Jan Vantoortelboom niet voor niets. Deze schrijver weet wat stijl is – al is hij naar eigen zeggen nog altijd aan het bijleren, ondanks de zes romans én talloze columns die hij al heeft neergepend. Met name door andermans werk aandachtig te lezen kom je verder, aldus Jan. Volop kans daartoe, in de Schrijverswerkplaats columnistiek.

De details en de lijn: een persoonlijke noot

In deze Schrijverswerkplaats gaat Jan Vantoortelboom in op de basisingrediënten van een geslaagde column. Waar haal je je mosterd? Hoe vind je de bomen én het bos? Wat maakt je uitsmijter zo geslaagd, of juist zo slap – en heb je wel een uitsmijter nodig? We zullen het leren van de meester van dienst. En natuurlijk deelt hij ook zijn eigen schrijfinstrument: de persoonlijke noot. Hoe beschrijf je dus een klein voorval zó, dat dit grote weerklank geeft? In deze Werkplaats columnistiek gaan we samen aan de slag met de kernles van Vantoortelboom: ‘personaliseren!’

Schrijf je mee?

Schrijvers van alle niveaus kunnen meedoen. Ben je nog maar net begonnen? Schroom niet, de Werkplaatsen zijn een gezellige gelegenheid om je pen te trainen. Schrijf je al jaren, en zelfs met groot succes? Neem je ervaring mee, leer collega’s kennen, en wie weet leer ook jij wat nieuws bij.

Praktisch

Deze werkplaats vindt plaats op 12 september tussen 19.15u en 22.15u, op het festivalterrein van Film by the Sea: in de Bibliotheek Vlissingen (spuikomweg 7, direct naast bioscoop Cinecity).

Aanmelden kan tot en met 11 september via joyce@debaaierd.nl. Stuur graag een korte toelichting of motivatie mee. Na bevestiging van je inschrijving ontvang je een filmpje waarin de meester van dienst zijn kernles, ofwel het ‘schrijfinstrument’, in een paar minuten uitlegt.

Het aantal deelnemers is maximaal twaalf, op volgorde van inschrijving. Deelname kost in principe 10 euro. Heb je wat minder te besteden? Dan kun je kosteloos meedoen.

Kun je niet fysiek aanwezig zijn, maar wil je wel een graantje meepikken? Tijdens het eerste uur bespreken we het ‘schrijfinstrument’ van deze Schrijverswerkplaats. Je kunt bij dit eerste deel kosteloos aanschuiven via Zoom; aanmelden daarvoor kan tot en met 10 september.

 

Volg de pagina van het Baaierdgilde voor de komende Werkplaatsen!