Schrijverswerkplaats met Donson & Cycz: de rappe rivier

Op veler verzoek gaan Zeeuwse schrijvers dit jaar samen aan de slag, tijdens de Schrijverswerkplaatsen van het Baaierdgilde. Je leert er nieuwe kneepjes van het vak en verdiept je in de pen en stijl van je collega’s.

Donovan Olijfveld en Bram Mvambanu

In samenwerking met festival Film by the Sea organiseren we Schrijverswerkplaats #3, verzorgd door rappers Donson (Donovan Olijfveld) en Cycz (Bram Mvambanu). Beiden rappen al sinds hun tienerjaren, deden mee aan battle rap, traden op als MC (master of ceremonies); inmiddels zijn hun nummers honderdduizenden keren beluisterd op onder meer YouTube en Spotify (zie hier & hier). Donson en Cycz stonden meermaals samen op de bühne, bijvoorbeeld bij Losbollig en Oersoep [link] in Middelburg. Behalve artiest zijn beiden ook jongerenwerker en docent via, onder meer, Ondek en Stichting Open Door. Bram Mvambanu is ook jurylid voor De Baaierd. Tracks schrijven doen ze vrijwel non stop: hun meest recente nummers, respectievelijk Desire en Ala Day, kwamen deze zomer uit en zijn alweer duizenden keren beluisterd.

Maakt niet uit wat voor biet

“Maakt niet uit wat voor biet, boy – ik eet alles!” Deze line schreef Donson elf jaar geleden al voor de track “Kill ‘em”, en als het aan ons ligt wordt ‘ie een klassieker. Rap staat vaak in het teken van klare taal, woordspel en snelheid, en onderscheidt zich van spoken word door de beat. Net als bij veel poëziegenres staan maat en ritme centraal.

Omdat weinigen in de Zeeuwse schrijversgemeenschap bekend zijn met rap, begint deze Werkplaats met de absolute basis. Je leert over technieken zoals flow en rijm, opbouw en de spanningsboog – en met al deze dingen ga je samen aan de slag. Schrijf je gewoonlijk geen rap, maar poëzie, of zelfs columns of korte verhalen? Doe mee en steek je grote teen in de rappe rivier!

Schrijf je mee?

Schrijvers van alle niveaus kunnen meedoen. Ben je nog maar net begonnen? Schroom niet, de Werkplaatsen zijn een gezellige gelegenheid om je pen te trainen. Schrijf je al jaren, en zelfs met groot succes? Neem je ervaring mee, leer collega’s kennen, en wie weet leer ook jij wat nieuws bij.

Praktisch

Deze werkplaats vindt plaats op 11 september tussen 19.15u en 22.15u, op het festivalterrein van Film by the Sea: in de Bibliotheek Vlissingen (spuikomweg 7, direct naast bioscoop Cinecity).

Aanmelden kan via joyce@debaaierd.nl. Stuur graag een korte toelichting of motivatie mee. Als voorwaarde voor deelname geldt dat je een paar dagen voor aanvang een aantal kernwoorden opstuurt, en een eerste idee over de inhoud van je rap. Na je inschrijving vragen we je ernaar.

Deelname kost in principe 10 euro. Heb je wat minder te besteden? Dan kun je kosteloos meedoen. Het aantal deelnemers is maximaal twaalf, op volgorde van inschrijving.

 

Hierna volgen dit jaar nog vier Schrijverswerkplaatsen! Zodra de data en meesters vastliggen, kun je erover lezen op de pagina van het Baaierdgilde en je inschrijven.