Oersoep in Zierikzee en Middelburg

In 5 x 15 minuten Zeeuwse woordkunst vieren we de vrolijke veelzijdigheid van taal, met ditmaal: spoken word, poëzie, fantasy, een kort verhaal, en een middeleeuws handschrift. Gearriveerde schrijvers brengen hun nieuwste ingrediënten mee en beginners worden klaargestoomd. En de muzikale intermezzo’s worden verzorgd door leerlingen van de Muziekschool Zeeland.

Schuif aan voor een portie Oersoep!

18 november (avond) – Zierikzee
19 november (middag) – Middelburg
(zie beneden voor de kortingscode)

Historicus en intellectuele publiekslieveling Frits van Oostrom toert momenteel met zijn nieuwe boek ‘De Reynaert’. Bij Oersoep verhaalt hij over het prachtige ‘Der naturen bloeme’, 750 jaar geleden geschreven door de dichter Jacob van Maerlant. Meeuw, haring, huismus, karper, kievit en mug passeren de revue in deze “eerste Zeeuwse natuurfilm” (aldus Van Oostrom), en daarnaast een stoet wondermensen en fabeldieren. Het handschrift is schitterend geïllustreerd. Een stoffig biologieboek was nog nooit zo biologerend!

Spoken word-artiest en acteur Suzanne Krijger is overal, van Poetry Circles en parktheaters tot de NK-finale Poetry Slam. In haar werk brengt ze een kwetsbaarheid voor het voetlicht die, vreest ze, we in deze tijd steeds meer verliezen. Schurend, muzikaal, eerlijk, zowel theatraal als tekstueel boeiend. Tijdens Oersoep wordt ze vergezeld door componist/pianist Pien Logtens, met wie ze woord, theater en muziek tot één ervaring smeedt.

Hij maakt er soms een grap van. Baaierdgezel Rezan Habash uit Koerdisch Syrië is geen asielzoeker-schoonmaker of -afwasser, maar een asielzoeker-dichter. De Baaierdjury roemde de prachtige, intrigerende beelden in zijn poëzie en sprak van “een hartenkreet, rauw maar ook elegant.” Gildemeester Rodaan Al Galidi stoomt Habash klaar voor zijn debuut als dichter van Nederlandstalig werk voor een Nederlands publiek. Bij Oersoep de primeur!

Van landschapsarchitect tot viltkunstenaar en schrijver. Baaierdgezel Heleen van den Hooven legde een bijzondere weg af naar het schrijverschap. Onze jury noemde haar stijl “intrigerend en speels”. Tijdens Oersoep neemt ze ons mee naar een beslissende scène in het eerste deel van haar trilogie in het genre fantasy, Zuiverzee. Met gastoptreden van jong pianotalent Thomas van Huijstee (Muziekschool Zeeland).

“Champions League-niveau!” aldus de Baaierdjury over de jeugdliteratuur van de hand van Baaierdgezel Kris Terwindt. Haar verhalen blinken uit door de lichtheid waarmee ze zware onderwerpen als de dood aankaart. Onder begeleiding van Gildemeester Enne Koens werkt ze aan het boek Kauw van jou. Tijdens Oersoep vertelt ze het nieuwe kortverhaal “De kastanje”, begeleid door beginnend songwriter Lucas Sturtewagen (Muziekschool Zeeland) met een speciaal voor dit verhaal geschreven lied.

De presentatie van dit biologerende, boeiende, drievoudig gezellige Baaierdfeest is in handen van dichter, schrijver en podiumkunstenaar Anna de Bruyckere.

Welkom bij Oersoep!

18 november om 20.00u (inloop 19.30u, einde 22.15u) in het FiZi in Zierikzee (kaartjes via deze link); en 19 november om 15.30u (inloop 15.00u, einde 17:45u) in de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg (kaartjes via deze link).

Kaartjes kosten standaard 12 euro. Heb je momenteel wat minder te besteden? Pas gerust de promotiecode ‘baai’ toe, dan betaal je de helft.