‘Hier blijf ik nog even staan’: terugblik op Kraamkamer ’22/III, Vlissingen

Tijdens het tweede weekend van juli was de oude Vlissingse Scheldekraan opnieuw het centrum van Festival Onderstroom. Mét een nieuwe naam: de Kraan der Beloften. Daar streek De Baaierd neer op zondag 10 juli om de alweer derde Kraamkamer van 2022 in te richten. Of was het dan toch een Kraankamer?

Vijfminuten-verhaaltjes, rap en vertaling
Acteur, regisseur en schrijver Mels Hoogenboom opende de Kraamkamer, met tien minuten aan vijfminutenverhaaltjes. Elke dag kreeg Mels drie nieuwe woorden, elke dag schreef hij zo in vijf minuten een nieuw verhaaltje, 250 dagen lang. In de verhaaltjes probeert hij een glimp op te vangen van het leven van anderen, soms vol medeleven, soms meedogenloos, soms over eenzaamheid, soms over liefde.

De breedte van het leven kwam ook voorbij in rapvorm. Rappers Benito, Shaneva en Lot maakten indruk met hun teksten vol bravoure. Het publiek was eensgezind enthousiast over de frisse wind die de rappers lieten waaien over het oude Scheldeterrein. Een aanwinst voor De Baaierd die naar meer smaakt! Ook de moed om het podium te beklimmen met hun werk werd gewaardeerd: voor Shaneva was het zelfs de eerste maal. Dat gold ook voor Johanneke Baljeu, een Oost-Souburgse die tijdens de 2e lockdown begon met gedichten schrijven. ‘Toen was er tijd voor, en de wens om dingen te verwoorden,’ aldus Baljeu.

Voor Maurits van Woercom was het de eerste keer bij De Baaierd, maar de zoveelste achter een katheder. De middelbare scholier uit Middelburg kreeg voor zijn profielwerkstuk de Nescioprijs van de Radboud Universiteit in Nijmegen én een onderwijsprijs van de Koninklijke Nederlandse Academie van de Wetenschappen. Maurits nam ons mee naar voor vertalers een van de spannendste periodes in de westerse geschiedenis: de jaren net na de val van Constantinopel in 1453, en toonde hoe vertalers op subtiele wijze hun eigen visie kunnen verwerken in hun teksten, ook als de machthebbers van het moment dat niet straffeloos toestaan.

Oud-gedienden
Gelukkig zagen we weer enkele Baaierd-bekenden onder de Kramers terug. Met plezier beklom Rein Borcheld opnieuw het podium, na zijn Baaierd-debuut op de Kraamkamer op het Eindeloos Eiland Festival; met evenveel plezier hing het publiek aan zijn lippen. Marielja de Geus en Hanneke Middelburg, de twee Baaierdgezellen uit de lente van 2022 die ook op Oersoep hun opwachting maakten, lieten nieuw werk horen. En Christine Ruppert las een indrukwekkend, tikkeltje grimmig dystopisch jeugdverhaal voor in haar kenmerkende nuchtere, niet-betuttelende stijl en stem.

De last minute-plekken voor Kramers kregen bovendien verrassende invullingen. Micha Braaksma was weer van de partij met de spiegels die hij voorhoudt, deze keer niet in fleurige kleuren maar in zwart. Acteur en schrijver Jeffrey Limburg liet een zwart-komisch gedicht horen dat hij toevallig bij zich droeg. En Baaierd-initiatiefnemer Joyce Pijnenburg bracht tot slot de stem van de 17e eeuwse Sor Juana tot leven, in een vlijmscherp hekeldicht tegen mannelijke misvattingen.

‘Hier blijf ik nog even staan’
Presentator Anna de Bruyckere praatte de middag aan elkaar. Ook las ze het verhaal ‘Bitterzoete lunch’ voor van Dianne Hoogstrate, een pijnlijk grappig verhaal over een venijnige ontmoeting van twee dochters met de nieuwe vlam van hun vader.

Daarnaast selecteerde ze enkele op de locatie toepasselijke gedichten uit de bloemlezing ‘Zeeland: literaire reis langs het water’ (2013). Die las ze voor tussen de Kraamoptredens door. Zo ook een gedicht van de Vlissingse dichter Sandra Burgers:

Visserij

Verderop is het anders, anders dan hier
hier blijf ik nog even staan
zolang de kade zin heeft, houdt ze me aan

zolang ze het bekende ritme klotst en het wier klapt
met die striemende geur van afgaand water
kom ik wel…, maar later.

Naast een harde kern van literatuurliefhebbers bleven er inderdaad veel mensen ‘nog even staan’, voor ze zich weer aan andere acts en bezienswaardigheden van het festival waagden. Een geslaagde Kraamkamer en een prachtige afsluiting, net voor de zomerstop, van het eerste halfjaar Baaierd!

Wil jij ook graag aanspraak maken op 5 minuten Kraamfaam? Houd de site en socials in de gaten voor de eerstvolgende editie van het open podium of stuur een mailtje naar info [@] debaaierd.nl en geef je alvast op!