De Kraamkamer op Festival Onderstroom

Dit jaar hijst Festival Onderstroom beginnend talent het Vlissingse podium op. Onder de Scheldekraan op Het Dok staat het podium van de Kraan van Beloftes. De Baaierd programmeert er een Kraamkamer voor beginnend Zeeuws schrijftalent.

Op 10 juli van 15.00u tot 17.00u luister je naar teksten uit de pen van beginnende schrijvers. Verse verhalen, ratelende raps, gevoelvolle gedichten en een verbazingwekkend vertaalverslag: alles uit de Zeeuwse klei getrokken. Bij Festival Onderstroom is de Baaierd bonter dan ooit.

Het programma:

aftrapper van het open podium: Mels Hoogenboom – vijfminutenverhaaltjes
Elke dag in vijf minuten een kort verhaaltje schrijven op basis van drie woorden die iemand hem gegeven heeft. Elke dag drie nieuwe woorden, elke dag een nieuw verhaaltje. Dat is de basis van de vijfminuten-verhaaltjes van Mels Hoogenboom uit Burgh-Haamstede, die ook al zijn sporen verdiende als acteur, regisseur en theaterauteur. 250 dagen lang heeft hij van zulke verhaaltjes geschreven. In de verhaaltjes probeert hij een glimp op te vangen van het leven van anderen, soms vol medeleven, soms meedogenloos, soms over eenzaamheid, soms over liefde. Menig verhaaltje prikkelt en laat de lezer afvragen hoe het verder gaat. En al die personages zijn zo voor altijd in de lezer aan welke dood dan ook ontsnapt. Lang leve het voort leven.

Benito – rap
De volgende Kramer werd geboren in Lagos, Nigeria: Ben Baars, alias Benito. Hij groeide op met Engelstalige muziek. Lang wist hij niet wat hij wilde worden, maar in zijn achterhoofd had hij altijd een plan om iets met films te doen. Sinds 2017 begon hij te rappen en vanaf dat moment nam hij de muziek serieus. In Benito’s eigen style hoor je veel verschillende soorten muziek en flows terug. Recent werd hij gecoacht door de Vlissingse rapper Donson.

Maurits van Woercom – vertaalverslag
De Vlissingse Maurits van Woercom is een echte taalliefhebber. Met zijn woorden wil hij graag mensen aan het denken zetten. Dat deed hij in speeches als lid van de debatclub van de CSW, zijn middelbare school. En in zijn profielwerkstuk, waarover hij in de Kraamkamer zal vertellen: een onderzoek naar een Latijnse vertaling van een oud-Griekse tekst. Maurits liet daarin zien hoe belangrijk het is om te beseffen dat vertalen ook interpreteren is. Voor dat profielwerkstuk kreeg hij de Nescioprijs van de Radboud Universiteit in Nijmegen én een onderwijsprijs van de Koninklijke Nederlandse Academie van de Wetenschappen. Maurits neemt ons mee naar voor vertalers een van de spannendste periodes in de westerse geschiedenis: de jaren net na de val van Constantinopel in 1453.

Shaneva – rap: “Ik blijf geloven”
Shaneva Stroo is een beginnend rapper uit Middelburg. In het kader van De Baaierd begeleidde Baaierd-jurylid Bram Mvambanu (alias rapper Cycz) haar op tekst en performance. Het eerste stuk van haar eerste volledige rap staat in Tijdschrift De Baaierd, mét audio-opname op de site. En laat die opname nou de best beluisterde van dit nummer van het tijdschrift zijn! Inmiddels is “Ik blijf geloven” alweer meer dan 240 keer beluisterd op onze Soundcloud!

Rein Borcheld – poëzie
De volgende Kramer noemt Vlissingen niet alleen tijdens festival Onderstroom zijn thuis. Deze theatermaker, singer-songwriter en schrijver staat ook wel bekend als Dichter In Mei: Rein Borcheld daagt zichzelf elk jaar uit om in de maand mei elke dag een nieuwe tekst te schrijven en te delen op social media. Hij schrijft, zoals hij zegt, over de kleine dingen die we voor lief nemen én over de grote, maar dan teruggebracht tot herkenbare, tastbare woorden. Hij was er al vroeg bij met de woordkunst, o.a. bij de Kunstbende. Na een lange radiostilte treedt hij sinds kort weer naar buiten met zijn werk. Op de Kraamkamer op het Eindeloos Eiland Festival verraste hij al met zijn indringende performance.

Marielja de Geus – verhaal
Marielja is een bekende van De Baaierd: ze was erbij op de eerste editie van de Kraamkamer, was een van de eerste Baaierdgezellen en liet nog meer horen en zien op de eerste editie van Oersoep. Deze schrijver uit Middelburg schrijft namelijk met plezier als journalist, maar met passie aan haar historische fictie. Onder de Kraan van Beloften horen we een verhaal úit een verhaal…

Johanneke Baljeu – poëzie
Voor de volgende Kramer, uit Oost-Souburg, is het de eerste keer op een podium. Of ze het spannend vindt kan ze het beste zelf vertellen. Wat we in elk geval gaan horen zijn een paar van haar gedichten. Ze zegt over zichzelf: ik ben een laatbloeier, ik begon nog maar kort geleden te schrijven, tijdens de 2e lockdown. Toen was er tijd voor, en de wens om dingen te verwoorden. Ze ziet haar gedichten als kleine verwonderingen.

Dianne Hoogstrate – verhaal
De volgende Kramer kon hier helaas niet lijfelijk aanwezig zijn. Dianne Hoogstrate, 53 jaar, oorspronkelijk afkomstig uit Goes maar al 28 jaar een Middelburgse, schrijft zich gestaag door zo’n beetje alle genres heen: non-fictie en fictie, proza en toneel. Lezen en schrijven, laat ze weten, doet ze al zolang ze zich kan herinneren, maar pas de laatste jaren durft ze de wereld ‘lastig te vallen’ met haar ambities op dat vlak – haar woorden. Vanwege een beperking aan haar stem kan ze haar werk niet zelf ten gehore brengen, maar heb ik de eer om haar verhaal ‘Bitterzoete lunch’ voor te lezen. In het najaar zal er ook werk van Dianne bij Oersoep te horen zijn.

Lot – rap 
Lot van der List houdt zich al jaren bezig met muziek. Vandaag brengt ze een rap – een genre dat relatief nieuw is voor haar, maar dat haar nu al lijkt te passen als een fijne, oude jas. Lot wordt gecoacht door Bram Mvambanu (alias rapper Cycz).

Christine Ruppert – verhaal
Geboren achter de Zeedijk van Den Helder, nu woonachtig te Middelburg. Christine was erbij op de eerste Kraamkamer en laat vandaag opnieuw zien wat ze kan. De Baaierdjury was erg gecharmeerd van haar verhaal ‘Hemelhout’, dat ze inzond voor het Baaierdgilde. Het oordeel? Niet meer te verbeteren. Zodoende werd ze geen Baaierdgezel, maar zijn we erg blij dat we het verhaal in het tweede nummer van het tijdschrift De Baaierd mogen publiceren. Uit het juryrapport: ‘Fraaie beelden en vergelijkingen. Nét niet sentimenteel: ze beschrijft een universele droom van de mensheid, een weerzien na de dood.’

De kramers worden gepresenteerd door onze eigenste kraamkamercabaretière, dichter Anna de Bruyckere.

En als altijd houden we voor spontane kramers een paar kraamplaatsen vrij. Schrijf je ook en wil je van je laten horen? Je kunt je ter plekke aanmelden.
Welkom bij de Kraamkamer op Festival Onderstroom!