Het Baaierdgilde

Droom je ervan om een verhaal, gedicht of artikel te publiceren, heb je een geweldig idee voor een graphic novel, ben je een fenomenale vertaler of rapper in de dop? Misschien word je door de jury van De Baaierd gekozen voor het Baaierdgilde: een mentorsessie met een in je genre gevestigd schrijver, een schrijfopdracht en een publicatie in ons gloednieuwe tijdschrift.

Hoe het werkt? Driemaal per jaar organiseren we het Baaierdgilde. Elke editie van het gilde draait om een beginnende schrijver: de geselecteerde gezel. Tijdens een kleinschalige bijeenkomst in aanwezigheid van collega’s en vrienden bespreek je met de ‘gildemeester’ je tekst. Voor je deelname aan deze sessie ontvang je 100 euro. Na afloop van het gildegesprek krijg je de opdracht om je oorspronkelijke inzending, of een nieuwe tekst, uit te werken tot een vertelling van ongeveer 15 minuten. Dat stuk programmeren we in het voor- of najaar bij Oersoep: een vertelavond voor beginnende en gevorderde Zeeuwse schrijvers. Van het budget van de opdracht (500 euro) kun je een deel inzetten voor bijvoorbeeld een performer (als je je tekst niet zelf wilt brengen), decor, beeldmateriaal of muziek. Bij het ontwerpen en uitwerken van je vertelling word je door collega’s begeleid. En als je wilt wordt je stuk, of een deel ervan, gepubliceerd in ons tijdschrift, dat zal worden uitgegeven door uitgeverij HetMoet.

We stellen drie criteria: 1) Je hebt de ambitie om je als schrijver (verder) te ontwikkelen en gelezen te worden. 2) Je hebt nog niet eerder via een uitgever of in een tijdschrift gepubliceerd. (Heb je wel eens gepubliceerd maar niet in hetzelfde genre, laat het ons dan weten; je kunt wel inzenden.) 3) Je woont in Zeeland. Je leeftijd doet er niet toe.

Het totaal aantal woorden van je inzending is (ongeveer) minimaal 750 en maximaal 2500 woorden. De inzending kan meerdere teksten omvatten en we verwelkomen alle denkbare vormen: verhaal, artikel, poëzie, songtekst of rap, spoken word, vertaling… En als je wilt, kun je video-, foto- of audiomateriaal meesturen. In principe is je inzending Nederlandstalig; Engels is mogelijk als Nederlands niet je moedertaal is. Tot en met 6 februari kun je je tekst(en) inzenden.

De jury bestaat uit uitgever Eva Cossée, de Middelburgse rapper Cycz, en journalist en uitgever Derk Sauer. Zij kiezen uit alle inzendingen de eerste en tweede gezel. Daarbij houden ze rekening met eventuele verschillen in ervaring en achtergrond; ze letten vooral op potentie en originaliteit.