Schrijverswerkplaats Rap met Bram Mvambanu en Donovan Olijfveld

*NB! Dit evenement is helaas afgelast. Wanneer we een nieuwe datum inplannen volgt de informatie op onze website en sociale media. Meld je eventueel aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven, via info@debaaierd.nl.*

In samenwerking met festival Film by the Sea organiseren we de Schrijverswerkplaats Rap, met rappers Cycz (Bram Mvambanu) en Donson (Donovan Olijfveld). Waar komt rap vandaan? Hoe bouw je een rapliedje – ofwel, in straattaal, pokoe – op?

Rap is een van die genres die je niet al te vaak op de reguliere radio hoort, maar dat wel veel wordt beluisterd. Kijk en luister maar eens naar Cycz en Donson op Spotify. In deze Schrijverswerkplaats leer je hoe je er een opbouwt en verken je hoe samenwerkingen ontstaan. Doe mee, leer meer, en schrijf een ‘verse’ over een onderwerp dat je bezighoudt.

Bars, punchlines, flow en verse

We beginnen in deze Schrijverswerkplaats met de basis: we duiken in de oorsprong van deze muziekstijl, verkennen waarom rap zo’n krachtige uitdrukkingsvorm is, en leren over de verschillende vormen die rap kan aannemen. Daarna gaan we in op de technische kant van rappen: wat zijn 16 bars precies? En hoe ziet de structuur van een rapliedje eruit?

Vervolgens gaan we dieper in op de creatieve aspecten van rappen. We bespreken verschillende soorten woordspelingen, punchlines, en hoe je kunt rijmen op meerdere lettergrepen. We kiezen een beat, werken aan het ritme en de flow en verkennen samenwerkingen. We combineren onze teksten met de gekozen flow, en aan het einde van de workshop heeft iedereen zijn eigen unieke ‘verse’ geschreven – misschien zelfs meerdere.

Over Cycz & Donson

Bram Mvambanu en Donovan Olijfveld rappen al sinds hun tienerjaren, deden mee aan battle rap, traden op als MC (master of ceremonies); hun nummers zijn honderdduizenden keren beluisterd op onder meer YouTube en Spotify. Donson en Cycz stonden meermaals samen op de bühne. Behalve artiest zijn beiden ook jongerenwerker en docent via, onder meer, Ondek, Details en Stichting Open Door. Bram Mvambanu is ook jurylid voor De Baaierd.

Schrijf je mee?

Of je nu een beginnende rapper bent of al wat ervaring hebt, de Schrijverswerkplaats biedt je de middelen en begeleiding om je rapvaardigheden te ontwikkelen en je creativiteit te laten stromen.

Praktisch

Deze Schrijverswerkplaats vindt plaats op 10 september van 19u15 tot 22u15 in de CineSalon van CineCity in Vlissingen (Spuikomweg 1).

Wil je erbij zijn, stuur dan uiterlijk 8 september een mailtje met daarin onderstaande gegevens naar info@debaaierd.nl:

  • je naam;
  • leeftijd;
  • woonplaats;
  • het genre waarin je gewoonlijk schrijft (al dan niet puur voor je plezier).

Kort na je inschrijving en uiterlijk op 9 september ontvang je een filmpje waarin een van de meesters van dienst het ‘schrijfinstrument’ voor deze Schrijverswerkplaats uitlegt: een kernles plus een opdracht.

De Schrijverswerkplaats kost 15 euro per persoon. Jongeren tot en met 27 jaar kunnen gratis meedoen.

Er is plaats voor maximaal 12 deelnemers. Wees er op tijd bij!