Open Werkplaats: De angst door de mand te vallen

Motivatie, kritiek en het imposter-syndroom

Heb jij wel eens het gevoel dat je maar doet alsof, en dat elk moment iemand je aan kan wijzen om te zeggen: dát is geen schrijver, en zal er geen worden ook? Je bent niet de enige.

Hoe ga jij om met kritiek? Durf je erom te vragen? Daar gaan we het bij deze Open Werkplaats over hebben. En natuurlijk over de vraag wie die innerlijke criticus nou helemaal (denkt dat ‘ie) is.

Laten we flink uitpakken en onze onzekerheden bekennen, om daarna het vertrouwen in onze pennen weer helemaal op te bouwen. Tijdens deze Werkplaats gaan we niet alleen praten over het onderwerp; om onze zenuwen te testen, werken we ook een onverwachte schrijfopdracht uit.

Het idee voor de Open Werkplaats komt van Trivo Marjanovic, Baaierdgezel 2022: “Het ene moment vind ik mezelf een meesterverteller, het volgende wil ik de hele dag in bed blijven liggen, omdat ieder woord dat ik op papier zet voelt als een schande voor het vak. Andere schrijvers lijken hier ook last van te hebben en ik vraag me af hoe zij ermee omgaan. Of ben ik de enige die hiermee worstelt?” Zeker niet, luidde het in de kringen van De Baaierd. De angst door de mand te vallen is alom bekend in de creatieve sector. En dat is jammer, want, eenmaal verlamd door dit zogenaamde imposter-syndroom, krijg je niks meer gedaan.

Praktisch

Deze Open Werkplaats wordt georganiseerd in de avond van 7 november in de Schouwburg van Middelburg (Molenwater 99). Twaalf schrijvers (in alle genres) kunnen meedoen. Het maakt niet uit hoe lang je al schrijft en of je werk (al) wordt uitgegeven.

Kaartjes kosten 2,50 euro; daarvoor krijg je toegang tot de Werkplaats en een drankje. Doe je mee? Meld je alvast aan via info@debaaierd.nl; binnenkort publiceren we de aanvangstijd van deze Werkplaats en kun je je ticket kopen via de kassa van de Schouwburg.

De Open Werkplaats

In het kader van het Baaierdgilde gaan Zeeuwse schrijvers op 7 november en 11 december experimenteren met programmavormen. In samenwerking met Cultuurhub Zeeland (door Cultuurpunt Walcheren en Cultuurkwadraat) organiseert De Baaierd de Open Werkplaatsen: bijeenkomsten op initiatief van een Zeeuwse schrijver rond een thema dat haar of hem speciaal bezighoudt. Tijdens elke Open Werkplaats werken schrijvers samen rond een kwestie in de literatuur of het literaire landschap.