Oersoep 2024 in Oostburg en Middelburg

Het wordt weer kouder en donkerder buiten. Tijd voor een flinke portie Oersoep! In vijf keer vijftien minuten vieren we taal en verhaal in al hun vormen. Wat zou er dit keer allemaal uit de Baaierdketel komen? Meer dan één kommetje soep, zoveel is duidelijk. Het wordt een uitgebreid en bijzonder gevarieerd feestmaal aan verschillende genres van de meest uiteenlopende schrijvers. Fantasy, literaire liedteksten, poëzie, proza en een preek komen voorbij, en te gast zijn ervaren rotten in het vak, én beginnende vertellers. Om de feestdis compleet te maken, hebben we de Oersoep bereid in samenwerking met muzikanten, beeldmakers en regisseurs. Én het nieuwste nummer van tijdschrift De Baaierd wordt gelanceerd.

We brengen hetzelfde programma naar twee locaties: 29 november om 20.00u (inloop 19.30 uur, einde 22.15 uur) in het Ledeltheater in Oostburg (kaartjes via deze link); en 1 december om 15.30 uur (inloop 15.00 uur, einde 17.45 uur) in de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg (kaartjes via deze link). Tickets kosten standaard 12,50 euro. Heb je momenteel wat minder te besteden? Pas gerust de promotiecode ‘baai’ toe, dan betaal je de helft. En ben je jonger dan 28? Dan mag je gratis naar binnen. Stuur ons dan graag een mailtje om je aan te melden: info@debaaierd.nl.

 

Marit Kooiman

Dankzij haar liefde voor toneel begon de zestienjarige Marit Kooiman uit Ovezande op de fiets met schrijven: onderweg dacht ze hele scènes uit. Nu heeft ze ook de pen gevonden en kan ze haar verhalen kwijt in haar favoriete genre, fantasy. De jury van De Baaierd was vol lof over het werkplan van haar eerste boek-in-wording; deze winter zal de beginnende schrijfster begeleid worden door een passende meester. We volgen de mysterieuze June – met welke bijzondere krachten is deze vrouw gezegend, en waarom loopt ze gevaar? Kooiman wordt begeleid door de beginnende componist en student aan University College Roosevelt Fynn Lucas Hoffmann.

Bert Kreeft

De Amsterdamse singer-songwriter Bert Kreeft woont in Zeeland sinds hij hier de liefde vond. Hij heeft al een keer in De Baaierd, het tijdschrift, gepubliceerd en hij was regelmatig te gast bij ons open podium, de Kraamkamer. Zijn repertoire bestaat uit een breed scala aan Nederlandstalige liedjes – soms caberetesk en vrolijk van aard, dan weer meer poëtisch-literair. Tijdens deze editie van Oersoep laat Bert zijn serieuze kant zien met vier liedjes rond het thema troost. Bert wordt bij zijn optreden begeleid door twee bijzondere professionals: altvioliste Michelle Pritchard en saxofonist John Willems.

Marije Langelaar

“Schrijven om het schrijven, het opgaan in woordspelletjes en literaire vernuftigheden, vind ik niet interessant. Ik kan alleen schrijven wanneer er iets overloopt. Wanneer ik in brand sta. Wanneer er iets gegist is wat woorden moet krijgen,” zei Marije Langelaar ooit. Ze publiceerde een roman en drie dichtbundels, waaronder het brandende Vonkt. Haar poëzie staat in het teken van levensomarming; zelfs de dingen zijn bezield. “Marije Langelaars unieke poëzie briest, vlamt, stampt én zalft,” schreef de jury van de VSB-poëzieprijs. Ze werkt aan een nieuwe bundel, Revolutie van het licht.

Lisa Evers

De jongste Baaierdgezel van 2024 is de dertienjarige Lisa Evers uit Middelburg. Voor haar is schrijven een uitlaatklep voor de verbeelding; zo blijft niet alles in haar hoofd ronddwalen. Ze is fan van de Grijze Jager-reeks en de boeken van Tonke Dragt, én kan goed uitleggen hoe de schrijfstijlen ervan onderling verschillen. De jury van De Baaierd was onder de indruk van de spanning en intensiteit van haar ingezonden kortverhaal, over een familiedrama in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens Oersoep brengt ze het ten tonele, met een souplesse die ze ontwikkelde aan de Jeugdtheaterschool en ondersteund door beelden van kunstenaar Eva Bonneur.

broeder Dieleman

Liefde is de eerste wet, voor muzikant, kunstenaar en schrijver broeder Dieleman. Zijn Zeeuwse afkomst, geschiedenis en directe omgeving vormden altijd al het materiaal voor zijn werk. Hij laat zich onder (veel) meer inspireren door Zeeuws-Vlaamse geestelijken, zoals Omer Gielliet en Jan Scharp. Recentelijk onderzocht hij vanuit een religieuze context de industrialisatie en het effect ervan op het landschap en de cultuur van Zeeuws-Vlaanderen. Naar Oersoep brengt broeder Dieleman een preek mee, over de komst van de fabrieken in de Nieuwe Neuzenpolder, ten westen van Terneuzen, waar zijn voorouders leefden en werkten.

Welkom bij Oersoep!