Duizend bloeiende bloemen: Kraamkamer ’22/I, Middelburg

Duizend bloeiende bloemen: Kraamkamer ’22/I

Een open avond van ‘de Zeeuwse herberg voor de letteren’, waar iedereen welkom is met een liefde voor het woord. In het Minitheater in Middelburg. De Kraamkamer, het eerste publieke evenement van De Baaierd, bracht op 15 april 2022 tien geprogrammeerde voordrachten en vijf last-minute durvers tot bij een zeventig koppen sterk publiek.

Een volle zaal
Ter introductie presenteerden Baaierd-oprichters Joyce Pijnenburg, Marloes Matthijssen en Anna de Bruyckere een aantal van hun lievelingsboeken. Daarna lazen de eerste twee Baaierd-gezellen Hanneke Middelburg (poëzie) en Marielja de Geus (young adult-verhaalfragment) voor. Toen volgde de eigenlijke aftrap van het open podium. Duizend bloemen laten bloeien was het doel en dat is goed gelukt: monologen, light verse, korte verhalen, gedichten. In het Nederlands en Engels. Recht uit het hart, soms lekker theatraal met baret en zwaard, soms verstild en ontroerend.

Voor een volle zaal traden op: Cycz (spoken word), Coby Aarnoudse (gedichten), Tanja Harpe (gedichten), Ilva Dekker (theatermonoloog), Annemarie Steinvoort (gedichten), Ans Schilders (verhalen, observaties, gedichten), Liesbeth Kooiman (verhaal), Trivo Marjanovic (verhaal), Maurice Clive Bisby (verhaal), Micha Braaksma (gedichten), Tijs van Bragt (gedichten), Christine Ruppert (kinderboekfragment), Michaël van Oostende (spoken word), Ruud Halberg (gedichten) en Raymond van de Ven (gedichten).

Wie dat wilde kreeg een groen lintje om de pols, om zichzelf kenbaar te maken als schrijver, om meteen diep in gesprek te kunnen gaan over je manuscript. Het Minitheater, dat pas weer voor het eerst open was na een lange coronasluiting, gonsde van de woordkunst en de liefde.

Contact
Was je erbij en ben je op zoek naar de naam van die ene schrijver die zo’n indruk op je maakte? Heb je de avond gemist maar ben je niettemin nieuwsgierig? Hieronder vind je per woordkunstenaar een paar zinnen om je geheugen op te frissen of om je te verleiden hun werk op een andere plek te leren kennen – misschien wel bij een volgend evenement van De Baaierd. Tot ziens!

(Schrijf je zelf ook? Gebruik dan #debaaierd in je social media-berichten over je schrijfwerk, dan kunnen we elkaar terugvinden!)

De Kramers
Marielja ten Bruggencate nam ons mee naar een spannend relaas over Wolfert en Mary, Schotse adel in Veere. Ze schrijft fantasy met spirituele en historische laag.
https://www.marielja.nl/
https://www.instagram.com/marieljadegeus/

Hanneke Middelburg bracht haar grappige, zwartgallige en slim bedachte gedichten vol dubbele bodems. Ze scheert graag langs het absurde:

Ik ken een plastisch chirurg
met vuil onder de nagels
ik vermoed dat hij van tuinieren houdt
schoffelen is onderhuids genot

Bram Mvambanu alias Cycz is jurylid en workshopdocent van De Baaierd. Hij bracht zijn spoken word-overpeinzingen en improviseerde met woorden uit het publiek zoals gitaarmuziek, apenkooi en pindakaas.
Zijn clip Visie: https://youtu.be/c07Yzq3ijLg
https://www.instagram.com/cyczz/

Coby Aarnoudse uit Middelburg maakte indruk met haar gedicht over Goede Vrijdag. Ze krijgt inspiratie uit haar dagelijkse leven als thuishulp, moeder, mantelzorger en fervent wandelaar.

Tanja Harpe is bekend van het Middelburgse schrijfcafé voor vrouwen. Na een opleiding aan het Instituut voor Toegepaste Integrale Psychologie gaf ze meditatief schrijven over bewustzijnsontwikkeling en workshops over zingeving, zoals onlangs in het Stadsklooster (schrijven n.a.v. teksten van Etty Hillesum). Gedichten gaan vaak over de natuur de rijkdom van de menselijke geest, menselijke interactie.

Zie ook http://www.schrijfjevrij.nl en het gedicht ‘Moeten’:

Is het niet gaan, gewoon onderweg
hier en daar iets achterlaten
en genieten zonder mate
zoeken naar wat bij je past,
geven, nemen, stappen zetten
het onbekende tegemoet
doe het toch maar
misschien komt het ooit nog wel goed
zonder al het ‘gemoet’.

Ilva Dekker uit Veere bracht een zelfgeschreven monoloog getiteld Het Monster van de Stad, waarmee ze ook al bewondering oogstte bij de Kunstbende. Een intense voordracht, met een zwaard in de hand en een kleinere in het oor.

Ans Schilders, al jaren woonachtig te Kapelle, is schrijfster, regisseuse, actrice en een Bekende Zeeuw, met de lach aan haar kont. Ze vertelde over dat ene jasje dat al jaren in de kast hangt en nu nog niet past, maar dat haar ooit, ooit schattig zal staan. Enkele jaren terug publiceerde ze een bloemlezing met haar cabaretteksten en -liedjes.
https://www.pzc.nl/zeeland-geboekt/leuk-bezig-br~af66b642/

Micha Braaksma meldde zich spontaan aan. Hij begon gedichten te schrijven uit verliefdheid, in Parijs. Na deze bekentenis bracht hij sonore, filosofisch getinte gedichten in een rijk Engels.

https://www.instagram.com/michab._/ of zie deze regels:

I am the sower of my garden,
The builder of my house,
And the digger of my grave.
I am a mortal God!

Liesbeth Kooiman schreef een boek over haar werk als HIV-arts in Mozambique en vertelt een aangrijpend verhaal over Mozes, moeders met gele noodemmers en de impact van plotseling moeten vluchten. Ze zoekt een uitgever voor haar boek A Pebble in the River.

Maurice Clive Bisby is 76, woont sinds enkele maanden in Vlissingen, spreekt een beetje Nederlands maar schrijft in het Engels. Hij is kunstenaar, sieradenmaker en gefascineerd door legendes, die van de ijstijd doorwerken tot onze tijd.

Annemarie Steinvoort is performer, geluidskunstenaar en schrijver. Ze is net definitief in Zeeland komen wonen. Wat haar naar de Kraamkamer brengt is de ontmoeting van geestverwanten en vakgenoten en uitwisseling en presentatie van haar werk. Op bezwerende toon bracht ze haar gedichten, wervelingen van kleur, vorm, beschouwing.

www.annemariesteinvoort.nl
https://soundcloud.com/spiralsounds-1/in-de-schrik-van-het-schrikkeljaar-annemarie-steinvoort-spoken-word

Tijs van Bragt woont en werkt in het fraaie Groede (Groedemorgen! Groede Literair) en schrijft gedichten vol liefde voor de natuur. Krachtig, fragiel, gelaagd en diep persoonlijk. Zijn laatste bundel is Bonterik Sterrenzager maar een nieuwe bundel is op komst.

http://www.tijsvanbragt.nl/

De Vlissingse Trivo Marjanovic liet zijn kortverhaal voorlezen door gastvrouw Anna de Bruyckere. Hij schreef over een intense hallucinatie, een verhaal vol liefde voor muziek.

Christine Ruppert is na ruim twintig jaar onderwijs nu student aan de Schrijversvakschool Amsterdam. Ze schrijft voor kinderen en las een aangrijpende tekst voor over Pien die op zoek gaat naar de hemel waar haar broertje Kees woont.

Via cmtruppert [at] gmail.com kom je met haar in contact.

De laatste drie vrije podiumplekken zijn snel vergeven: eerst aan Michael van Oostende, uit Middelburg. Hij schrijft en maakt muziek, is performer, speelt toneel en bedenkt multimedia projecten (Levenslust). Hij draagt sprankelend voor uit Niet op komen dagen – gedichten en een kort verhaal.

http://www.michaelvanoostende.nl/

De tweede vrije plek is voor Ruud Halberg, die de zaal ontroerde met zijn gedicht over zijn overleden jeugdvriend maar ook laat lachen met een bespiegeling over het schrijven zelf. Hij noemt zich schrijver, dichter, waarnemer.

https://ruudhalberg.nl/over-ruud-halberg/

En als laatste Raymond van de Ven, de ex-stadsdichter van Middelburg, die met zijn lightverse vol absurdisme en zelfspot het Radio 1-nieuws haalde: ‘denkend aan Zeeland dan zie ik een lul’, hier is dat terug te lezen.

https://wijzijndestad.com/verhalen/zij-zijn-de-stad-raymond-van-de-ven/

https://www.facebook.com/raymondvendevan